Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджалийци склониха глава пред паметта на Васил Левски

 19 Февруари 2014

Стотици граждани се поклониха днес пред паметта на Васил Левски, запазиха минута мълчание и паднаха на колене почитайки живота и делото на Апостола на свободата. В шпалир гвардейският отряд при ГПЧЕ „Христо Ботев” отдаде чест, а десетки венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали от името на държавни и общински институции и организации, учебни заведения и граждани.
Слово – есе за великия българин произнесе председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ Иванко Маринов. Той припомни думите на Захари Стоянов, че Дякона се е представял на всички като най-обикновен човек: „Дали е бил все весел и засмян? – едва ли. Но радостното мъжество за миг не го оставя”. „Аз съм се обещал на отечеството жертва за свободата му, а не да бъда кой знае какъв.”, цитира думите на Дякона Иванко Маринов, който припомни още:
„В планетарния далекоглед на времето Левски той е редом с Гарибалди, Херцен и Бакунин. Но в студения февруарски ден с него в рамката на бесилото е само отец Тодор Митов, последният изповедник на смъртника”.
„Апостола не знае невъзможни пътища. До последно властта търси трима. Търсим ли го и ние днес?” Този въпрос отправи днес председателят на Общинския комитет „Васил Левски“ Иванко Маринов и сам даде отговор.
„ Днес имаме не само потретите му на стената, рисуваме го и на стената на своя дом. Честно си признаваме, че ако бе жив, едва ли, едва ли би харесал всичко в демократската ни къща. Нещо повече, затова февруарският ден не е гибел щом ни трябват присъда и химн. „Ний републики триста да вдигнем пак към твоята ще вървим. Не ни кори твърде, свети Апостоле!”
В края на словото си Иванко Маринов почете и паметта на двама кърджалийци радетели за личността и делото на Левски –Джемал Емурлов –Джими, член на ръководството на комитет „В.Левски” Кърджали и Димчо Михалевски един от тримата финансови благодетели за изграждането на паметника на Апостола в Кърджали.
На ритуала по повод 141 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски присъстваха председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, кметът на общината инж. Хасан Азис и заместниците му, областният управител Бисер Николов, временно изпълняващият длъжността директор на ОД на МВР главен инспектор Боян Кехайов, началникът на регионалния инспекторат на МОН, директори на държавни и общински институции и учебни заведения.

Още снимки
 Прочитания: 1616 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign