Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Вечер на джаз-легендта Глен Милър се проведе в рамките на Месеца на Америка

 24 Февруари 2014

Председателят на дружество „Приятели на САЩ” Валентина Иванова даде старт на поредната проява от Месеца на Америка, която се проведе в петък вечер в Джаз клуб „Стейдж”. Тя отправи благодарност, както към съорганизаторите: Посолството на САЩ и Община Кърджали, така и към лекторите-доброволци, които с ентусиазъм се включиха в тазгодишното издание.
Музикалният експерт Игнат Пейчев представи по оригинален и завладяващ начин живота и творчеството на американския джазов музикант-тромбонист, композитор и аранжор от ерата на суинга Глен Милър във връзка със 110-та годишнина от рождението му. Присъстваха почитатели на джаза между 7 и 70 годишна възраст, които бурно го аплодираха. Те научиха как един син на фермер от малкия град Кларинда в щата Айова достига върховете на световната музика, ръководи свой биг бенд и е един от най-продаваните музиканти в периода 1939-1942.
Водещият припомни най-известните композиции на Глен Милър: In the Mood, Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo и др. Дори Втората световна война не спира бляскавия му път – неговият оркестър успява да изнесе пред войниците от американската армия близо 800 концерта за две години. Когато на 15 декември 1944 г. лети за Франция, за да свири пред военни, самолетът изчезва, а тялото му не е намерено.
След презентацията, Ню Стейдж Бенд с ръководител Ангел Бозуков представиха своите вдъхновящи изпълнения на известни и обичани американски и български песни.

Още снимки
 Прочитания: 1445 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign