Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Хасан Азис: Бюджет 2014 е бюджет на инвестициите, на растежа и на изтласкването от дъното

 26 Февруари 2014

Бюджет 2014 е бюджет на инвестициите, на растежа и на изтласкването от дъното. Това заяви днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той посочи и основните негови позитивни характеристики. Това са запазване на данъчната тежест за гражданите - вече шеста година няма промяна в размера на местните данъци и такси. Продължава дофинансирането на дейности, каквато например е образованието. За това са предвидени 196 хиляди лева. Въпреки и независимо от кризата се запазва числеността като цяло на администрацията. „ И не на последно място община Кърджали активно работи по проекти за допълнително привличане на външен финансов ресурс по реализирането на различни проекти от Европейските програми. Очакваните средства по тях в размер на 52 милиона лева са допълнителен ресурс с около 1,5 пъти по голям отколкото е самият бюджет на общината. От друга страна за първа година от близо пет години насам ние имаме двуцифрено число по отношение на капиталовите разчети - приблизително 10 милиона лева. Тоест имаме готовност за реализирането на 62 милиона лева инвестиции в общината”, коментира инж. Азис.
Чрез специални графики той илюстрира намаляването на заложените капиталови разходи и увеличаването на неразплатените средства в годините от 2009 до 2013. Инж. Азис подчерта, че има рязък скок в неразплатени разходи през 2010,2011 и 2012г., а през 2014 г е планирано намаляването им с близо 2 милиона лева.
На въпрос какво ще се прави с неразплатените разходи, които към момента са в размер на 13 милиона лева, инж. Азис заяви категорично, че общината ще води активна политика включително и чрез завеждане на съдебни искове към фирми за събиране на старите задължения.
Кметът уточни, че ако дългът на общината е 13 милиона лева, то нейни длъжници – юридически и физически лица, й дължат 8 163 000 лева. „Реално дългът на общината е приблизително 5 милиона лева неразплатени разходи към този момент”, подчерта градоначалникът.
„За мен няма основателна причина да не бъде гласуван този бюджет, защото той е реален и ни дава възможност за растеж, за мен той е най-добрият от последните 4 години, защото през тях ние се свихме в бюджетите си, или казано по друг начин – свихме се в собствените си възможности или невъзможности”, коментира още кметът. Прочитания: 1583 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign