Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Местният парламент прие Бюджет 2014, 7 се въздържаха, 9 гласуваха „против”

 27 Февруари 2014

След продължили повече от два часа бурни и емоционални дебати днес Общинския съвет прие бюджета на община Кърджали за 2014 година. „За” годишната план-сметка гласуваха 22-ма общински съветници, 7 се въздържаха и 9 гласуваха против. Към общинския бюджет бяха добавени и още няколко пера по предложение на съветника от БСП Георги Кючуков. Те са свързани с отпускане на 50 хиляди лева за Перперикон и довършване на разкопките там, по 20 000 за провеждане на двата фестивала – „Перперикон” и този за турския фолклор.
Групата общински съветници от БСП се въздържаха от подкрепа на проектобюджет 2014 с мотиви, че дългът на общината расте – от 11 милиона лева в началото на мандата, той вече е достигнал до 13,5 милиона лева. Председателят на групата Милан Миланов сравни годишната план-сметка с каца с мед, в която само една лъжица катран може да вгорчи вкуса му. Разшифровайки тази метафора той определи дългът на общината като лъжицата с катран, която разваля вкуса.
Миланов изтъкна и положителните страни на проекто-бюджет 2014. Според него местните приходи, а от там и бюджета са конструирани напълно реалистично. „Много от предложенията, които направихме ние, залегнаха в частта за капиталови разходи. Ще влезнат и около 52 милиона лева външни инвестиции, няколко милиона по ПУДОС и още средства за спортните обекти. Тоест очертава се една от най-силните инвестиционни години за общината и това трябва да го подчертаем”, коментира председателят на групата съветници от БСП. Като положителен акцент в бюджета той изтъкна и факта, че няма увеличение на данъците, за което заслуга имат и самите общински съветници.
Миланов не спести критики по отношение на лошото състояние на градската улична инфраструктура. „Ние реализирахме през последните мандати много големи проекти, но забравихме дребните неща - така наречените битовизми - улици, дупки и т.н. Не се очертава и тази година да се случи в тази посока кой знае какво. Виждате какво се предвижда в тази посока - далеч недостатъчно, но явно това са възможностите”, коментира Миланов.
В края на изказването си той отново напомни, че задлъжнялостта на общината вече надвишава 30 процента от общите разходи и надхвърлят едногодишния размер на местните приходи. Това ни кара да гласуваме „въздържали се”, каза още Миланов.
Общинският съветник от ГЕРБ Огнян Иванов изрази неподкрепата на групата си за общинския бюджет за 2014. В критиките си той отново акцентира върху констатацията, че задлъжнялостта на общината расте. Припомни, че когато кметът инж. Хасан Азис е поел управлението на общината, дългът е бил 2 милиона лева, а сега при третия мандат той вече е официално 13,5 милиона, а неофициално – около 16 милиона лева.
„Това е един мъртво роден бюджет , той е обречен. Един бюджет трябва да представлява финансово изражение на волята на ръководството да предостави сигурност, добро образование, социални дейности. За съжаление всички неща, които изразих до тук, са свързани с местните приходи, а те са обречени. Ако в реалният свят имате задължения повече от постъпленията – това се нарича фалит, ако почнат да ти запорират сметките, това се казва несъстоятелност”, коментира Огнян Иванов, след което обвини кмета, че много от капиталовите разходи са били пренасочени към село Мост.
Колегата му и председател на общинската структура на ГЕРБ Илия Илиев каза, че няма как да се коментира Бюджет 2014, ако не се отчетат факти от план-сметката за 2013 година. Според него миналогодишният бюджет е пълен провал, защото задълженията на общината са нараснали с 3 милиона лева, изхарчени са парите за въжения мост, платени са един милион лева за неустойки по изгубено от общината дело.
„Кърджали е дупка до дупка и тъмница. За какво говорим тогава? Ние сме били на второ място от всички общини по задължения, а сега ще бъдем първенци. Кметът трябва да излезе и да каже - аз не мога да се справя, дайте да се съберем и да измислим начин да се справим. Ние гласуваме против и гласуваме затова че нашата община се води към разсипване”, коментира още Илиев.
Председателят на групата съветници от ДПС Расим Муса определи Бюджет 2014 като реален, обективен и изпълним. Като негово предимство той изтъкна, че план-сметката не е натоварена с „някакви изкуствени числа”.
„Нито общинските съветници от ДПС, нито вие, най-малкото общинското ръководство, не се изкушиха да увеличават данъците, което също е плюс на общинската управа, въпреки трудностите”, подчерта Муса. 10 милиона за капиталови разходи той отчете като положителен факт, а работата на общинските съветници била къде да бъдат насочени те. Кметът е кмет на всички жители на общината – и в града и в селата, каза Муса като изтъкна жизнената необходимост от по-сериозни инвестиции по селата за разрешаването на проблемите свързани с водоснабдяването.
Председателят на групата съветници от ДПС изрази оптимизъм и по отношение на политиките за събираемостта на задълженията към общината и погасяването на дълга й.
В своя политико-експертен анализ който направи на Бюджет 2014 и изтъквайки неговите положителни страни, председателят на постоянната комисия по бюджет и финанси Елван Гюркаш подчерта, че бюджетът не означава само просрочени задължения, защото по този начин би се изместил изцяло акцента в политиките, заложени в него. За сравнение с общинския дълг на Кърджали в размер на 13,5 милиона лева, тя посочи и някои други общини длъжници в България като Перник с дълг от 15 милиона, Пазарджик с 13, 9 милиона, Търговище с 3 милиона, Хасково с близо 4,8 милиона и Варна с 2 милиона лева.
„Ние обаче виждаме намеренията на общината устойчиво да намалява своите просрочени задължения. Оставам разума да надделее в тази зала и да подкрепим този бюджет”, призова Елван Гюркаш.
В края на обсъждането на Бюджет 2014 кметът инж. Хасан Азис взе думата, за да отговори на отправените му критики и изтъкне положителните политики, заложени в план-сметката.
„Това, което усещам на тази сесия, е прочитът на бюджета като полъхът на изборите, който ни вкарва в нашата политическа къщичка. За съжаление той свали нашият хоризонт до 25 май 2014, даже не можахме да разширим нашият поглед до следващите избори. За жалост присъединявам се към забележките по отношение на задълженията и ненаправените неща”, каза кметът. По думите му обаче Бюджет 2013 е бил съставен и реализиран „под тъмният облак на ГЕРБ”. Обръщайки се към групите съветници на ГЕРБ и БСП той каза:
„Ако вие имате правото да задавате въпроси, кметът е овластен от хората да го прави. Аз ще ви задам няколко въпроса с дълбока тежест и разочарование. Защото вчера при министъра на финансите стана ясно, че 70% от бюджета на страната са отишли при общините на ГЕРБ по време на управлението на ГЕРБ. 26% от финансирането на предишното правителство са заминали към общини на БСП и само 4 процента от финансирането е отишло към общини, управлявани от ДПС. А Кърджали е извън тези 4%. И аз питам защо ГЕРБ наказа Кърджали? Ако има дупки по улиците и тротоарите, и спортни неремонтирани сгради на училища и детски градини, това е заради вас, вие ще се припознаете. Това е част и от вашата отговорност.
Но кметът ще задава от тук нататък и още въпроси. Защо например управлението на ГЕРБ спря проекти за 15 милиона лева с една единствена цел - да спечели Кърджали? Кърджали обаче каза своята дума.
Не мога да разбера и защо групата на БСП, които в основата си провеждат социалната политика, гласуват така /въздържали се – б.р./.
За мен има няколко характеристика на този бюджет. Ние тръгваме от бюджет на самосъхранението към реален бюджет. От един ограничен бюджет, ние отиваме към един отворен и изпълним бюджет, бюджет на рестарта и инвестициите. За да излезем от своята черупка, защото това е бюджетът на растежа.
Това, което очаквам от вас, е да го подкрепите, защото в този бюджет на растежа всеки може да види себе си. Той ни дава възможност да излезем извън границите на ограниченията, а полъхът на изборите някак си трябва да ни вдигне хоризонта за следващите пет години, защото изборите са европейски.”, каза от трибуната на местния парламент кметът инж. Хасан Азис.
По отношение на задълженията той изтъкна, че няма как през последните три години и половина те да не се натрупат след като „ГЕРБ искаха да смачкат ДПС”. По думите му едно от много важните предизвикателства на Бюджет 2014 е събираемостта на дължимото към общината, за което кметът се ангажира с активни политики от страна на администрацията, включително и чрез съдебни изпълнители.
 Прочитания: 1933 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign