Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Учениците от СОУ „ Отец Паисий“ посрещнаха създателите на сайта „Българска история“

 28 Февруари 2014

Учениците от СОУ „ Отец Паисий“ посрещнаха създателите на сайта „Българска история“. 20-годишни млади хора от университета се представиха пред аудиторията с думите „Приемете ни като ваши приятели!“. Срещата с тях се състоя вчера в Арт – галерията на СОУ „Отец Паисий.
Създатели на сайта „Българска история“ са Мартин Стаменов, Иван Кънчев, Марио Мишев, Ивомир Колев и Елена Гизданова. Те са студенти в Нов български университет и в СУ „Климент Охридски“. Едни от тях учат юридически и философски науки, а Мартин Стаменов следва „Кино и телевизия“. Никой от тях не изучава специалността История. Любопитството към историята за всеки от тях си има причина – учител, роднина, книга, съдбата на днешна България. Това ги събира заедно да направят сайта „Българската история“. Текстовете ги пише Елена, клиповете са дело на Мартин. Убедени са, че ще издържат да пътуват и разказват из българските училища, ще застават пред ученици и в чужбина, защото по техните думи за тях „това е приятно дело“ и „че това си заслужава, докато си нужен“.
Учениците с внимание слушаха думите, че българската история е по-специално място – „тя може да ни служи днес, в нея виждаме примери и символи“.
С вперени очи нашите възпитаници следят белия екран. И приемат тезата на студентите, създатели на сайта, че „петминутният клип е по-силен от скучното разказване“. В раздела „ Средновековна България“ с 10 факта събуждат любопитството и въпросите. Зрителите и слушателите възприемат с голям интерес 12-те клипа, всеки с по 10 факта за Петко Йотов, за Дан Колов, за Асен Йорданов – българския авиатор и за още интересни личности.

Още снимки
 Прочитания: 1360 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign