Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали представя богато минало, туристически и бизнес потенциал, в изложба в Белгия

 25 Март 2014

Богатото културно-историческо наследство, възможностите за развитие на туризма в региона, бизнеса и хората на Кърджали ще бъдат представени в рамките на месец в Белгия. Това съобщи днес на пресконференция кметът на общината инж. Хасан Азис.
Пред представителите на медиите той подчерта, че в следващите месеци предстои много работа за реализирането на идеята, но първите разговори вече са проведени в рамките на съвместната му визита с проф. Овчаров на 17 и 18 март т.г. в Брюксел.
Това ще бъде най-мащабното представяне на община Кърджали в сърцето на Европа- Брюксел, каза още инж. Азис.
През следващите месеци ще бъде подготвена специална фотоизложба, представяща потенциала на общината ни в сферите на туризма и културата. Ще бъдат подготвени и рекламни материали за реализирани проекти на общината, свързани с опазването и развитието на зелената система, енергийната ефективност, социалната и културна сфера. В центъра на изложбата обаче ще бъде релефен макет на скалният град Перперикон, допълни още градоначалникът.
При изработването му ще се базираме на първият по рода си такъв макет изработен в България, този на Симеоновият дворец от времето на Златният век, допълни проф. Николай Овчаров.
Идеята ни е и релефният макет на Перперикон да бъде изработен в мащаб 1:100, което предполага действителни размери около 2,5 х 3 метра, каза още професорът днес.
Кърджалийският кмет вече е имал възможността да посети екипа на известния режисьор Съни Сънински, който е автор на макета на Симеоновият дворец.
В подготовката за представянето на община Кърджали в Белгия ще бъдат проведени още редица срещи извън тези досега, с посланика на България в Брюксел Н.Пр. Веселин Вълканов, с почетния консул на България в Източна Фландрия Вили ван Импе и с кметовете на два от историческите градове на Белгия Гент и Лиеж. За да бъде реализирано успешно събитието ще бъдат привличени представители на бизнеса, на производителите на хранителни и промишлени стоки от региона, както и на туроператорски организации. Проведени са разговори с търговското аташе на нашето посолство да се включат и заинтересовани фирми към тези производства от Белгия, за да се открият възможности за търговия.
Ще се търси съдействие, както и финансова помощ за представянето на общината ни в Белгия и от Министерството на икономиката и туризма и от Министерство на културата.
На този етап има яснота, че изложбата ще бъде експонирана за по една седмица в сградите на Комитета на регионите, Европейският парламент и градовете Гент и Лиеж. Очаква се да бъдат официално потвърдени датите от Брюксел за представянето в двете европейски институции, но със сигурност това ще стане около дните на Кърджали и празника на града ни 21 октомври.
С настоящето представяне на Кърджали в Брюксел, Гент и Лиеж, ние правим поредната стъпка към промотирането на общината ни не само в рамките на страната ни, но и извън границите й, заяви днес инж. Азис.
През 2008г. в рамките на седмото международно търговско изложение Salon des Vacanses - Брюксел от 7 до 11 февруари, Община Кърджали бе представена на информационен щанд по проект „Живо наследство”, в една от шестте палати на Брюксел експо.

Още снимки
 Прочитания: 1709 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign