Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Супер мото-шоуто „Кърджали 4х4 офроуд празник” стартира на 4 април

 25 Март 2014

На 4 април в Кърджали стартира супер мото шоуто „Кърджали 4х4 офроуд празник” – второ поред след първото му издание през 2011 година. Шоуто е първи кръг от националните шампионати по офроуд, от републиканската верига „Чалъндж трофи България” от „Екс крос България” за мотоциклетистите.
В офроут празника ще участват 150 участници, 17 екипажа от Гърция, 4 от Турция, един от Македония. Има много голям интерес, а това е така, защото Кърджали е девствен район за този вид спорт, каза един от организаторите и в същото време състезател Тодор Христов от Троян. Засиления интересът на Гърците към състезанието той си обяснява и с отварянето на прохода „Маказа”.
По думите му в момента се подготвят и почистват трасетата за състезанията с обща дължина от 1000 километра. Най-дълго е трасето за рали-рейт категорията – 400 километра.
В организаторският екип на „Кърджали 4х4 офроуд празник” са включени 40 човека. „Най-голяма подкрепа имам от местния клуб, община Кърджали и клуба в Троян”, каза Тодор Христов.
По думите му финансирането се осигурява от таксите за участие, които варират от 100 до 200 лева в зависимост от категорията. Община Кърджали участва с осигуряването на полиция, пожарна, линейки и други дейности например почистване на терена.
„Като цяло едно такова състезание няма голям бюджет – около 60 хиляди лева”, коментира Христов. Той увери, че селските пътища, включени в трасето, няма да пострадат от състезанията, а напротив.
„Тези пътища се ползват рядко, те са в окаяно състояние. Когато преминат 30 джипа този път става като магистрала. Просто се утъпкват коловозите. Освен това се почиства растителността край тях”, каза още Христов. Той подчерта, че кулминацията на състезанието ще бъде на 6 април край Въжения мост , в района на „Водното огледало”.


 Прочитания: 1406 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign