Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Дъждът наводни къщи, отнесе водостоци и предизвика свлачища

 25 Април 2014

Редица села в община Кърджали пострадаха от падналите валежи през последните два дни. В района на с. Люляково са наводнени 30 къщи и стопански постройки, дворове и засети площи със зеленчуци. По думите на кмета на с. Люляково Мюмюн Али обилните валежи са повишили нивото на река Перперешка и вчера тя е излязла от коритото си. Образувала се е вълна с височина близо метър, която е отнесла всичко по пътя си.
Снощи експерти от община Кърджали направиха оглед на място, за да опишат нанесените щети. Заедно с тях бе и кметът на общината инж. Хасан Азис. Екипи на Пожарна безопасност започнаха отводняване на къщите.
В критично състояние е и моста при с. Люляково. Единият от постаментите бе отнесен при проливни дъждове преди повече от три години. За възстановяването му бе кандидатствано пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии още тогава, но и до момента няма одобрена финансова помощ.
Вчера в община Кърджали са подадени сигнали за нанесени щети и в други населени места. Водосток при с. Чифлик е отнесен и е засегнат пътен участък, вследствие на което е затруднено движението към селото. За възстановяването на водостока има внесено искане преди година и половина , но и там няма отпуснати средства.
Проблеми има и по пътя за село Ненково. Свлачище е засегнало пътният участък. Община Кърджали е предприела своевременни мерки, изпратена е техника за разчистване на пътя.
След дъждовете има отнесени и чакълени настилки и по илиците в с. Резбарци. По информация на експертите в община Кърджали към момента не може да бъде дадена оценка за нанесените щети, тъй като продължават огледите.


 Прочитания: 1465 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign