Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали тържествено чества 9 май

 09 Май 2014

Кърджали тържествено отбеляза 69 години от края на Втората световна война и 64-та годишнина от създаването на Обединена Европа.
Пред паметната плоча на загиналите родопчани при боевете на Драва и унгарската пуста в центъра на града се събраха ветерани от войните, представители на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и много граждани.
Сред гостите бяха народните представители Цвета Караянчева и Милко Багдасаров, областният управител Бисер Николов, зам.–кметът на Кърджали Иван Велев, лидери на политически партии, представители на Дружеството на руската общност в града и Дружество на приятелите с народите на Русия, патриотични организации. На церемонията по случай празника присъстваха полк. Владислав Савинков, помощник военен, военновъздушен и военноморски аташе на посолството на Руската федерация у нас, офицерът от запаса на Украйна Ерол Алиев и Димитър Здравков- председател на Сдружение „Единни за България”.
Венци и цветя в знак на признателност към саможертвата на българските воини бяха положени от всички гости, също от Тракийско дружество „Димитър Маджаров”. Присъстващите почетоха паметта на героите, дали живота си за победата над хитлерофашизма с едноминутно мълчание.

„Град Кърджали и областта заемат своето важно място в историята на българската бойна слава. Тук са били разположени едни от най-изявените военни формирования на 10-та пехотна родопска дивизия, от която на бойните полета са загинали 88 бойци. Ние, признателните потомци се прекланяме пред паметта на героите, загинали в името на кауза, основана върху общо установени ценности”, посочи в словото си Ани Иванова, член на Централния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните и началник на Военния клуб в областния град. „Без Деня на победата, нямаше да го има и Денят на Европа. Да помним завета на ветераните, да пазим мира и никога повече да не се повтарят жестокостите на войната”, каза още в словото си Ани Иванова. Кърджалийци и гостите поднесоха венци и цветя и пред паметника на Руския воин.


Още снимки
 Прочитания: 1583 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign