Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Възобновява се строителството на Водното огледало

 06 Октомври 2006

Възобновява се строителството на река Арда, това съобщи днес в Кърджали заместник министъра на регионалното развитие и благоустройството инж. Димчо Михалевски.Той заедно с областния управител Ангел Коджаманов, кмета на общината инж. Хасан Азис и специалисти и експерти направиха оглед на възловите места по течението на реката, където има вече изградени съоръжения. Заместник-министърът подчерта, че достатъчно дълго е продължило бездействието по този изключително важен проект, който има хидро-техническа-защитна функция за града. Една от тях е предпазването от високи води. За актуализацията на проекта Водно огледало вече има сключен договор между министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов и проектантите от “Енергопроект” и “Водоканал проект”. В най-близко време ще бъде направено пълно геодезично заснемане на цялата територия, върху която ще се изгради корекцията на реката. След това ще бъде направено допроектиране и включване на така наречения долен яз в района на Ардинския мост в кв. “Веселчане”. Ще бъде възложена и допълнителна задача на проектантите да се включи към общия проект защитна стена в подножието на свлачището по пътя Кърджали-село Енчец. По този начин ще бъде укрепено и самото свлачище. Ще бъде възложено и проектирането на цялостна,нова водоснабдителна и канализационна инфраструктура в кв. “Възрожденци”, с което се дава възможност на община Кърджали да развие чрез различни европейски програми да развие пътната мрежа в този район на града.
Мнението на експертите от “Водоканал проект” и “Енерго проект” – инж. Александрова и инж. Попов, е че при актуализацията на корекцията на река Арда има няколко трудни участъка, но не непреодолими. Те смятат, че в рамките на няколко месеца ще бъдат готови с предложенията си за Водното огледало.
“Ние приветстваме този сериозен финансов ресурс ,който МРРБ ще задели за реализацията на проекта, защото финансовото му изпълнение е непосилно за един общински бюджет.За нас, като чисто техническо съоръжение то ще има голяма полза.Общината е разработила идейни проекти за двата парка в централната част на града. Готов е и подробният устроиствен план на кв.Възрожденци.От тази гледна точка за нас подновяването на работата по проект водно огледало е много важна и се надявам по –бързо да бъде изпълнена.”, каза заместник – кметът на общинска администрация Кърджали инж. Митко Синабов.

Още снимки
 Прочитания: 2245 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign