Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

С шествие и празнична програма Кърджали посрещна 24 май

 24 Май 2014

С шествие на представителни блокове от всички учебни заведения започна Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май в Кърджали. Празничната колона от учители и ученици, предвождана от Гвардейския отряд при ГПЧЕ ”Хр. Ботев”, мажоретен състав към СОУ”Отец Паисий” и градския духов оркестър, премина по централния бул.„България” под аплодисментите на стотици кърджалийци.
Тържественият ритуал по повод празника се състоя в Градската градина пред Паметника на освободителите. В него участваха кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, народните представители Милко Багдасаров и Цвета Караянчева, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, началникът на РИО на МОН Сашка Тръпкова.
Празничният ритуал започна с изпълнение на химна ”Върви, народе възродени” в изпълнение на сборна формация, а гвардейският отряд и мажоретният състав представиха свои танцови композиции.
„Ако има общобългарски празник, който бихме определили като най-сърдечен, най-топъл, най-мил, то това без никакво съмнение е 24 май. Той е ден на светлината и надеждата, ден на първокласника и абитуриента, ден на децата и родителите, празник на семейството и рода, ден на милите спомени и срещи. Той е нашият, единствен и уникален празник на буквите, който успява да ни събере, да ни разплаче и развесели, да накара сърцата ни да се разтуптят по младежки и усмивки да изтрият бръчките по лицата ни. Всяка година с копнеж очакваме този ден на младостта, на оптимизма, на духа, ден на учителя, на театрала, на музиканта, на художника, на писателя – нашия 24 май.” С тези думи започна поздравителното си слово кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.
Пред стотиците кърджалийци, дошли да отбележат заедно празника на българската просвета и култура, и славянската писменост, той напомни, че през годините България е успявала не само да оцелее, а да застане със собственото си име отново на политико-географската карта на Европа и че това се дължи най-вече на дейността на многобройните дейци на словото и Просвещението, които успяват да пренесат мъждукащия въглен на българския национален дух през вековете.
„Делото на равноапостолите естествено се е превърнало в празник и вдъхновение за поколения творци. Нашият уникален празник 24 май има не само своята песен. Той има своето пролетно многоцветие, има свежия аромат на цветята и клонките, с които кичим портретите на Кирил и Методий и които поднасяме с благодарност на хората, които са ни научили на „четмо и писмо” и които даряват живота ни с красотата на художествения труд. На всички тях – просветители, творци, хора на науката – честит празник и дълбока благодарност за труда и вдъхновението. Прекланям се пред всички учители-ветерани и ги моля да повярват, че са в кътче от сърцето, ума и душата на всеки от нас, че ги обичаме с обичта на детето към майката и бащата. Честит празник на всички малки, големи и по-големи ученици, на техните родители, баби, и дядовци. На добър час на абитуриентите с пожелание за успехи и живот, пропит с настроението от балната им вечер. Добре дошли в родния град от различни краища на България и от чужбина на всички, които са се завърнали за среща със съучениците си, независимо преди колко години са завършили средното си образование в Кърджали.”, каза още кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис и завърши с думите:
„Скъпи съграждани и гости
Приемете сърдечните ми благопожелания за здраве, доброта, повече красота в делника и празника на всеки от вас и вашите семейства. И нека никога не забравяме, че чрез делото си двамата български първоучители са ни изпратили съкровеното си послание за национално единство, за вяра в себе си, за това, че сме отговорни за тези, които идват след нас и на които сме длъжни да оставим примери за нравственост, задружност, човечност. Така ще можем да бъдем спокойни и сигурни, че 24 май и занапред ще бъде все така лъчезарен, цветен и оптимистичен.Честит празник и за много години!
Празникът продължи с награждаване на изявени ученици, представили достойно Община Кърджали на национални и международни конкурси, олимпиади, състезания и фестивали от Община Кърджали от кмета на община Кърджали и от Ротари клуб. Тържеството завърши с празничен концерт с участието на училищни състави и музикално - танцови колективи от ОБЦКМД и ОДК.

Още снимки
 Прочитания: 2021 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign