Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представиха резултатите от проект „Чрез подкрепа към промяна”

 28 Май 2014

Резултатите от проект „Чрез подкрепа към промяна», реализиран от община Кърджали бяха представени днес в залата на Бизнес инкубатора. В заключителната конференция се включиха над 45 души, пряко свързани и имащи отношение към социалната тематика, а работата по проекта обобщи ръководителят му Василка Григорова. Тя определи проекта като успешен и благодари на екипа работил през изминалите 16 месеца за постигнатите резултати.
Проектът се реализира в периода февруари 2013 г.-май 2014 г. Той бе финансиран по схема „Помощ в дома" на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", а безвъзмездната финансова помощ бе в размер на 213 468,95 лв.
В рамките на проекта бе създаденото Звено за услуги в домашна среда, в което се предоставяха почасови услуги на потребителите от назначените домашни санитари. Те бяха насочени към осъществяване на лична помощ, в това число и медико-социални дейности. Потребителите получаваха помощ за подържане на лична хигиена, при обличане, събличане, хранене, вземане на лекарства, предписани от лекари, при рехабилитационни или други специализирани услуги и други, подчерта ръководителят на проекта Василка Григорова. Според нея проектът на община Кърджали „Чрез подкрепа към промяна” е показал, че общността има нужда от такъв подход при решаването на проблемите на хора в невъзможност да се грижат за себе си. Другото му предимство е било създаването на нови работни места и даването на възможност членовете на семейството да работят необременени от грижата към лицето с трайни увреждания.
За реализираният проект много добра оценка бе дадена от директора на Дирекция Социално подпомагане в община Кърджали Красимир Ралев.
Пряка ангажираност в началото на изпълнението на проект „Чрез подкрепа към промяна”, като негов ръководител до ноември 2013 година изрази и настоящият директор на Регионална Дирекция „Социално подпомагане” Нермин Мехмед.
Тя подчерта, че такива проекти по схема „Помощ в дома” се реализират общо в пет от седемте общини от областта и най-важното при тях е помощта в дома към лица, които са в невъзможност да се грижат за себе си.

Още снимки
 Прочитания: 1648 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign