Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Седмо издание на Инициативата „Мултикултурният град”

 30 Май 2014

Тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град” на Арт движение Кръг и Община Кърджали е седмото от 2008 г. насам. Програмата през т.г. включва събития от 6 до 27 юни и стартира с гостуваща изложба на турската художничка Eмел Сезер „Викът на природата”. Изложбата, в която са представени 40 авторски творби, се организира в партньорство с Дружеството за култура и сътрудничество на Балканските турци-Едирне.
На 13 юни „Зона Култура” се открива в двора на някогашните тютюневи складове, който ще бъде преобразуван в изложбено пространство за фотографската експозиция „Невидимата Америка и невидимата България”. Автор на експозицията е кърджалиецът Илиян Илиев, магистър по кинодокументалистика и дизайн, който от 1995 до 2013 г. живее в САЩ и е работил като фотокореспондент за списанието National Geographic. Той ни показва обратната страна на лукса и лъскавия начин на живот, с материали от живота на т.нар. маргинални хора, които се нуждаят от подкрепата ни и в САЩ, и у нас.
На 20 юни ще се състои литературен пърформанс на открито с участието на 20 млади кърджалийски автори, представени в оригиналното рекламно мини издание на Арт движение Кръг „За Кърджали с любов...”
На 27 юни през деня на бул. Тракия ще бъде монтиран специален дизайнерски албум-инсталация, в който са вградени документални фотографии от семейни албуми на кърджалийци, живеещи днес в Истанбул, Бурса, Одрин и Измир.
Вечерта на специална церемония по време на откриването на изложба, представяща 100 архивни фотоса от семейните албуми на 17 семейства от Турция, ще бъде обявена номинацията за втори носител на наградата „Мултикултурният човек”-2014. Първият носител на наградата е Нурредин Мехмед, който беше номиниран през 2013 г.


 Прочитания: 1443 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign