Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

За 138-ми път – поклон пред делото на Ботев и загиналите за свободата на България

 02 Юни 2014

Днес за 138-ми път се преклонихме пред делото на Христо Ботев и загиналите за свободата на България знайни и незнайни герои. Точно в 12 часа сирените ни подканиха да замълчим и сведем глави пред тяхната саможертва в името на родината.
През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета, става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки” на 16 май и един ден по-късно заставят капитана Дагоберт Енглендер да спре на българския бряг.
От Козлодуй четата на Ботев се отправя към Балкана, минавайки през десетина села. Много малко българи обаче се присъединяват към четниците, въпреки предварителните очаквания. Четата води няколко боя с преследващите я османски потери. На 2 юни 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Вола в Стара планина.
И от тогава та до днес – за 138 път се покланяме пред неговото саможертвено в името на свободата на България дело.
Направихме го снощи и ние кърджалийци, на площад Освобождение, където се проведе тържествената заря-проверка. Направихме го и днес, когато пред паметника на Освободителите в Градската градина на Кърджали се събраха кърджалийци, за да почетат делото на Ботев и загиналите за свободата на България.
В словото си кметът на община Кърджали подчерта: „Дори и днес на 2 юни, трудно можем да добавим нещо ново към образа на Христо Ботев , а и сякаш не чак толкова нужно защото вече 138 товарим плещите му с нуждата си от мощен мит, който да обяснява и оправдава постъпките ни. Да, Ботев и мит в най-добрия смисъл на думата. Той продължава да бъде и съвременна действителност чрез блестящата си словесност и посланията, които ни е оставил като поет, публицист и журналист. В същото време той е бил и самотник и неразбран от част от съвременниците си, дори и от някой съратници. Така Ботев стига до единственият възможен избор за себе си, а именно собствената си саможертва. Така е постигнал и идеята на живота си, защото собствената му саможертва е пробудила и обединила България и е определила истинската цена на свободата.
Днес в минутите на всенародно преклонение отдаваме почит към всички знайни и незнайни герой загинали за свободата и независимостта на България. Техните идеали и убеждения не винаги са съвпадали, но ги е обединявала една обща идея - Отечеството. Рамо до рамо са воювали хора от различни етноси, с леви или десни убеждения, интелигентни и неграмотни, граждани и селяни, и това е тяхното най-велико и значимо завещание към нас - техните синове, дъщери и внуци. Родината, сякаш ни казват те, е една и за нея не трябва да се говори, а обединено да се изгражда и защитава. Нашите герои ни обединяват към обединение и съгласие. Обединение, което всъщност се нарича патриотизъм, хуманизъм, съвест. Вечна слава на паметта и делото на Христо Ботев и на неговите съратници. На командирите и войниците загинали на бойното поле за свободата и независимостта на отечеството.”
В ритуала по почитане на паметта на загиналите за България днес се включиха областният управител Бисер Николов, народните представители Цвета Караянчева и Мустафа Ахмед, директорът на ОД на МВР главен комисар Петко Деведжиев, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, представители на Военния клуб-Кърджали, на училища, на партии. От тяхно име бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Освободителите в Градската градина на Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1517 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign