Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Представят произведения от художествената галерия в Кърджали

 11 Октомври 2006

Тази вечер от 18 часа в галерия “Академия “ на Националната художествена академия в София ще бъде открита официално изложба под надслов “Майстори на българската живопис”-Кърджали.
Организатори на проявата са община Кърджали, вестник “24 часа” и галерията - домакин.
Изложбата показва избрани шедьоври от колекцията на Художествена галерия “Станка Димитрова” в Кърджали. За първи път след продължителна реставрация пред софийска публика се представят 34 забележителни творби на българската живопис. Те са дело на именити автори ,като Иван Мърквичка, Ярослав Вешин, Никола Михайлов, Стефан Иванов, Елена Карамихайлова, Илия Петров, Константин Щъркелов, Димитър Гюдженов, Антон Митов, Иван Пенков, Бенчо Обрешков, Асен Белковски, Сирак Скитник, Борис Денев, Давид Перец, Владимир Димитров – Майстора, Димитър Казаков – Нерон, Генко Генков.
По повод на изложбата в галерия “Академия” е издаден специален каталог,а по време на представянето й ще бъдат показани документални кадри, регистрирали процеса на реставрация,дело на ръководителя на реставраторския екип Димчо Радев.
Настоящото гостуване в галерия “Академия” на кърджалийската галерия е доказателство, че богатството и съхраняването на традицията е невъзможно без загриженост , не само от страна на ценителите на изящното изкуство но и от всички - институции,неправителствени организации и гражданското общество.
Художествената галерия "Станка Димитрова" –Кърджали притежава една от най-богатите и стойностни сбирки в страната. В нея се съхраняват близо 5 000 произведения на изкуството - живопис, графика, сулптура,както и колекция от над 350 икони и възрожденски щампи.
До края на тази година община Кърджали ще вложи в реставрацията на картините от художествената галерия в областния център и за ремонт на сградата общо 93 хиляди лева.До този момент изразходваните средства за тази дейност са в размер на 35 хиляди.
Общинското ръководство има идея след края на изложбата”Майстори на българската живопис” в столицата да бъдат показани и колекциите от съвременна живопис, графика, икони и щампи. Прочитания: 2662 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign