Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис даде курбан за здравето на децата в ОДЗ „Райна Княгиня”, в общината, в България

 05 Юни 2014

Кметът на Кърджали Хасан инж. Азис даде курбан за здравето на децата в една от най-големите детски градини в България „Райна Княгиня”, където се отглеждат и възпитават 375 малчугани. Поводът да го направи е свързан с факта, че удавилото се дете при потопа в хасковското село Винево, 4-годишният Мерт заедно с цялото си семейство, е било възпитаник на същото детско заведение.
В двора на детската градина бе извършен и полагащия се при курбан ритуал на три жертвени животни, съпроводен от молитвите на енорийския свещеник отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед за здравето на децата.
„Преди няколко дни бях дошъл по един много хубав повод в детската градина. Направихме откриването на ремонтираните и санирани сгради. Когато влязох в салона видях името на Мерт. Директорката ми спомена и за нещастен случай със друго дете Стилиян, преди месеци. Изненадах се неприятно, когато научих и за още две деца, които в момента са болни. Тогава спонтанно предложих на директорката да направим един курбан за здравето на децата и аз благодаря, че моята покана беше приета. Молим се на всевишния този курбан да бъде за здравето на нашите деца, за здравето на децата в градината, в целия ни град и в цялата ни община. Децата са утрешния ни ден, те са най-скъпото нещо, което имаме. И нека този курбан бъде за децата, които по злополучен начин погубват своя живот. Знаете за случая преди няколко дни в Стара Загора. ”, каза инж. Хасан Азис.
Азис сподели и идеята районният мюфтия Бейхан Мехмед и енорийският свещеник отец Петър да се помолят в службите си на 21 юни в църквата и в джамията за здравето на всички жители на град Кърджали и общината, след което да бъде раздаден курбан в Градската градина на областния център.
„Безкрайно много благодаря за идеята и бързата реакция на г-н Азис и нека отправим молитвите си към Господ и към Аллах и за негово здраве. Онова, което той направи за всички нас, за децата, за техните родители. Нека се помолим за упокой на починалите деца и много здраве за тези, които наистина се борят за живота си. Нека бог му дава много сили и да продължава отново да се грижи по този начин за децата ни”, каза развълнуваната директорка на детското заведение Красимира Калинова.
„Нашият град е един защитен град. Много по-малко са нещастията статистически в сравнение с други места и аз си го обяснявам със силната вяра и на едното, и на другото население”, каза отец Петър. От своя страна районния мюфтия благодари на кмета инж. Хасан Азис за тази инициатива /курбана/. „Пратеникът Мохамед казва, че най-големите блага са времето и здравето. Пожелахме на г-жа директорката, на целия й екип и на всички дечица да бъдат здрави, щастливи, да имат хубав живот. Нека бъдем живи и здрави, да се разбираме. Гордеем се с толерантността на Кърджали”, каза още Бейхан Мехмед.

Още снимки
 Прочитания: 1563 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign