Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Хасан Азис: Стъпването на „Теклас България” доказа, че в Кърджали могат да се случват големи инвестиции

 06 Юни 2014

„Теклас” доказа, че в Кърджали могат да се случват големи инвестиции”, заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис по повод осем годишнината от стъпването на холдинга в Източните Родопи.
Градоначалникът припомни трудностите на общинска администрация в началото. „Успяхме да преодолеем първоначалното недоверие на чуждите инвеститори от южната съседка. Последваха поредица от срещи от моя страна и от тогавашния председател на местния парламент Сейфи Неджиб докато започне изграждането на завода, защото първоначалните намерения на собственика бяха проектът да се реализира в Стара Загора. Тогава на това място беше гора и имаше само няколко бетонови колони”, подчерта градоначалникът. Той допълни със задоволство, че голямата инвестиция е помогнала да бъдат задържани всички млади хора, които сега работят в родния си край, а не да търсят препитание в чужбина.
В изказването си кметът на Кърджали обеща пълно съдействие на инвеститора за реализиране на новите бизнес намерения. „Фирмата работи за просперитета на Кърджали. В момент, когато предприятия в региона се закриват, „Теклас” разширява производството и дава шанс за работа на родопчани. Благодаря, че ни повярваха, че в Кърджали могат да се случват големи инвестиции”, каза още инж.Азис.
„Теклас България” представлява най-сериозната чужда инвестиция в региона. Фирмата е най-стабилният чужд инвеститор и най-големият работодател на територията на областта”, заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той изрази надежда, че успешният пример на „Теклас” ще бъде последван от други инвеститори.
Фирмата „Теклас България“ за производство на каучукови изделия за автомобилната промишленост в най - скоро време ще отвори третия си завод в Кърджали. За осемте години след старт, инвестицията възлиза на над 40 млн.евро, а близо 30 млн.евро ще се вложат в новия завод, чийто корпус е почти готов и предстои оборудването му. „Капацитетът на новия завод се предвижда да е колкото този на останалите два. В момента в тях работят близо 900 души работят, а желанието на ръководството на холдинга е до края на 2014 броят им да достигне 1 200, а догодина – 1 500 души”, съобщи генералният директор Неби Анъл, който пристигна специално в Кърджали. Той подчерта, че фирмата в Кърджали се разраства бързо и затова постоянно се търсят работници. „Основна причина за текучеството на хора е в интензивното темпо на работата и строгата дисциплина.При нас условията са сходни с тези в индустрията по света”, коментира още Неби Анъл.
На тържеството, състояло се в празното хале на новия завод, бе разиграна томбола за работниците. 10 от тях си тръгнаха с плазмени телевизори.“Теклас холдинг” е създаден през 1971 г. и в него работят 30 000 работници, близо 900 са в Кърджали. Холдингът има 11 завода, които работят с едни от най-големите автомобилни производители в света. Каучуковите изделия на „Теклас“ отиват за производителите на големите автомобилни гиганти в Европа, Корея, Китай, Япония. Във всяка втора кола в Европа има продукт от заводите на „Теклас“. Работят по проект за охладителни системи на двигателя на електрическите автомобили. Очакват оборот от 220 милиона евро до края на годината, само за Кърджали той е 65 милиона евро.Още снимки
 Прочитания: 4555 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign