Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

„Мултикултурният град” започна с изложба на Емел Сезер от Одрин

 08 Юни 2014


С изложбата на турската художничка Емел Сезер от Одрин стартира седмото издание на Инициативата „Мултикултурният град” в Кърджали. Това е съвместна проява на Арт движение Кръг , община Кърджали, Дружеството за култура и сътрудничество на балканските турци и община Одрин. Изложбата „Викът на природата”, която под мотото „Да прегърнем земята!” представя 44 творби – подробен разказ за драматичните отношения между съвременния човек и природата, – успя да развълнува много кърджалийци със своята завършена концепция и висока художествена стойност.
При откриването Емел Сезер посочи, че нейното послание е да спасим природата от самите нас. „Ние сме едно цяло. Хората бавно погубват природата. Тя от своя страна ги напада, за да се защити. „В края на цикъла „Викът на природата” показвам как човекът всъщност се самоунищожава”, подчерта авторката.
Художничката използва смесени техники, за да представи идеите си, и бои, извлечени от самата природа, от билки, кафе, цветя и плодове. Опитът й в арт фотографията увеличава могократно въздействието на нейния художествен експеримент. Експозицията е гостувала в 6 европейски страни и за първи път е в България.
Представянето на изложбата бе приветствано от Есма Гюндоду, председателка на Дружеството за сътрудничество и култура на балканските турци – партньор на Арт движение Кръг. Тя сподели, че Кърджали е нейният роден край и е много щастлива, че е съдействала за осъществяването на тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град”.
Кметът Хасан Азис посочи, че символичен домакин на изложбата е самата Емел Сезер. Той изрази удовлетворение, че с нейното представяне се открива за седма поредна година инициативата „Мултикултурния град”. Според него реализирането на вече седем издания само по себе си е събитие. Това показва, че Инициативата има смисъл и е необходима на града. Това е форма чрез изкуството да се осмислят мултиетническите, културни особености и ресурси на Кърджали. Той каза, че с интерес очаква и избора на Кръг за номинацията на тазгодишният носител на наградата „Мултикултурният човек”, която ще бъде връчена за втори път. Изборът се определя единствено и само от Арт движение Кръг. Кметът подчерта значението на съвременното изкуство, през гледната точка на което се осъществяват събитията в рамките на „Мултикултурният град” и че това е оптималният подход. „Откриваме много неща, които не могат да бъдат казани с думи, но изкуството е в състояние да ги представи”, подчерта инж. Хасан Азис.
Радост Николаева, председател на Арт движение Кръг, сподели, че няма друг град в България, където систематично да се осъществява подобна инициатива като “Мултикултурният град”. Тя представи програмата от събития през м. юни, която завършва на 27 юни с връчване на наградата „Мултикултурният човек”.

Още снимки
 Прочитания: 1711 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign