Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Галерия "Станка Димитрова" гостува в столицата

 12 Октомври 2006

Снощи в галерия “Академия “ в столицата бе открита изложба “Майстори на българската живопис”,включваща 34 реставрирани платна от фонда на галерия “Станка Димитрова” Кърджали.Проявата събра много ценители на изящното изкуство,преподаватели от Висшето художествено училище,което тази година отбелязва 110 години от създаването си,галеристи,студенти,кърджалийци, живеещи в София.Откриването на изложбата се организира от Община Кърджали със съдействието на вестник “24 часа”.
Присъстваме на едно истинско културно явление ,което се вписва достойно в живота на столицата,каза при откриването проф.Божидар Йонов –ректор на Националната художествена академия.
Това е едно от най-вълнуващите събития през моя мандат.Много често Кърджали е бил градът през последните 15-сет години ,който се свързва с чести политически противопоставяния.Чрез тази изложба ние искаме да представим другото лице на Кърджали.Изложбата посвещаваме на празника на града 21 октомври, каза в словото си кметът Хасан Азис и благодари на вестник “24 часа”,който е съорганизатор на проявата.
От своя страна главният редактор на вестника Венелина Гочева подчерта добрата идея на общинското ръководство да покаже и на софииската общественост тези шедьоври на българското изобразително изкуство и пожела и други кметове от страната да последват примера на Кърджали.
Изложбата официално бе открита от председателя на Народното събрание Георги Пирински.Той изтъкна значението на проявата не само за културния живот на София, но и големия принос на галерия “Станка Димитрова” да притежава и съхранява такава богата колекция от картини и икони.
Ръководителят на реставрационния екип Димчо Радев благодари на общинското ръководство за подкрепата по време на работата на възстановяване на повредените картини и направи мултимедиина презентация на процеса на реставрация.
На откриването на изложбата “Майстори на българската живопис” в столицата бяха народните представители от регион Кърджали-Лютви Местан ,Ремзи Осман,експрезидентът Петър Стоянов,зам.министърът на МРРБ Димчо Михалевски,областният управител на област Кърджали Ангел Коджаманов,бившите кметове на Кърджали –Антоанета Панушева,Расим Муса и Румен Димитров,политици ,общественици,енорийският свещенник Петър Гарена,районният мюфтия Фикри Сали,шефове на държавни институции от Кърджали и представители на местния бизнес.
Експозицията ще остане в София до 19 октомври.

Още снимки
 Прочитания: 2517 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign