Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

«Невидимата Америка и невидимата България»-в двора на тютюневите складове

 12 Юни 2014

„Аз съм един американец от Кърджали и светът е моята сцена” – казва Илиан Илиев, роден в Кърджали през 1973 г., който е типичният съвременен космополит с българско и американско гражданство. След като завършва местното спортно училище „Георги Бенковски” в Кърджали с мечта да стане волейболист, записва история в Софийския университет. В края на следването си заминава за САЩ и от 1995 г. до 2013 г. живее в Денвър, Колорадо, където завършва колорадския университет със специалност филмово изкуство. В САЩ създава собствена продуцентска компания „Тангра Продакшънс Къмпани” и започва да обикаля целия свят, като режисьор, от една страна, и като фотограф-изследовател, от друга. Сценарист, режисьор и продуцент е на 14 късометражни филма, които преосмислят различни аспекти на съвременния хуманизъм, за което многократно са награждавани, попадайки в селекцията на филмови фестивали по цял свят. Средно всеки от неговите филми участва в 5 до 7 световни кинофестивала и получава средно между 4 и 6 награди. “Фактът, че един филм може да направи много пари и да направи създателите си мултимилионери, не е достатъчен за мен” – казва Илиан. Разбиранията му за изкуството и философията му на режисьор и продуцент на експериментално късометражно кино (черно-бяло и цветно) са достъпни на сайта му IlianFilm.com. За специалистите вероятно ще бъде особено интересно да проследят неговата авторска систематизация на историята на световното кино – от протокиното (1832) до съвременното кино (2014). Тя представя филми от над 50 страни, които присъстват в нея в съответствие с ”тяхното международно признание”. Лесно е по този начин да се проследи развитието на немското кино от 1919 до 1929 г., съветското кино от 1917 до 1931 г. и от 1945 до 2000 г., холивудските филми от 20-те, първите цветни филми (1926-1935), европейското кино от 30-те, италианското и американското кино от 40-50-те, френската „нова вълна”, Холивуд от 1952 до 1965 г., източно-европейското кино и т.н.
Филмите на Илиан Илиев третират драматичните аспекти от отношенията между личност и общество, мъж и жена. Напр. 7-минутният „Шадоус” (Сенки), с 4 награди от световни кинофестивали, е създаден по истинска история – сблъсъкът на сляпа жена със съдебната система на Колорадо. Черно-белият „Бледата страна на тъмнината”, номиниран за „Най-добър филм” на Международния фестивал за телевизионни и късометражни филми в Малта (Malta Int TV Short Film Festival, 2007), e филм за Антъни – самотник със собствен морален кодекс, с труден и циничен начин на мислене, който не може да избяга от безнадеждното си минало, но въпреки всичко се опитва да се пребори за любовта на живота си.
Един от най-награждаваните филми на Илиан Илиев, представен на кинофестивала в Кан през 2011 г., „Дъ хиър битуин...” (Тук между...) се занимава с линчуването на цветнокожа жена, с нейната драма между света на живите и света на мъртвите. През 2011 г. филмът е награден за „най-добра драма” и на Международния кинофестивал в Ню Йорк.
Другата голяма любов на Илиан Илиев е изследователската фотография. Пристрастяването му към нея е от 2007 г., когато снима Мачу Пикчу в Перу – едно от 7-те чудеса на света. Тогава стартира проектът да обиколи, за да изследва и представи всичките общо 21 номинирани чудеса на света. Досега е разработил материалите си за Колизеума в Рим, църквата „Св. София” в Истанбул, Стоунхендж в Англия, Замъкът „Нойшвайнщайн” в Германия, Чиченица в Мексико и пр.
От 2011 г. досега се занимава с ърбън „дикей” фотография със специален акцент върху изоставени, напуснати от хората пространства, саморазрушаващи се сгради, самотни обекти, в които да бъдат открити символичните следи от човешки живот и духовност. С тази цел е обикалял и заснемал десетки обекти в САЩ и България. Първата му изложба на арт фотография на тази тема ще бъде представена в Кърджали на 13 юни (петък) в рамките на Инициативата „Мултикултурният град” под заглавие „Невидимата Америка и невидимата България”. „Серията от тези снимки разкрива следите от един предишен живот, от който е излетяла душата, за да остане само каменното тяло, рушащо се в безвремието” – казва Илиан Илиев.
Изложбата ще бъде аранжирана на открито от Арт движение Кръг в петък, 13 юни, в един от двата двора на бившите тютюневи складове в Кърджали, които са затворени от 2003 г. Тя се открива в 11.00 ч., а вечерта в Арт галерията пред фотографи и режисьори от България и Гърция, и пред почитатели от Кърджали, Илиан Илиев ще представи кино- и фото- материали от творческата си работа по света.

Още снимки
 Прочитания: 1757 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign