Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Под мотото "Езикът -духът на бъдещето" писатели от Балканите се събраха в Кърджали

 12 Октомври 2006

От днес до 14 октомври Кърджали е домакин на четвъртата балканска среща на писателите.Проявата е част от програмата на община Кърджали ,посветена на 21 октомври - Деня на Кърджали.
Четвъртата есенна сесия на Академията за европейска култура се провежда с подкрепата на Министерството на културата, Национален дарителски фонд “13 века България”, Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси и Съюза на българските писатели.
Организатори са Община Кърджали и читалище “Юмер Лютфи”.Мотото на тазгодишната среща е “Езикът – духът на бъдещето”.
Официалното откриване на форума бе тази сутрин във фоайето на театър “Димитър Димов” .Поради лошото време бе отменена церемонията по полагане на цветя пред скулптурата на Орфей и ритуалното засаждане на орфеева лоза в района на с. Калинка.
Сред участниците в срещата са Николай Петев –председател на СБП,Веселин Стоянов,Петър Василев от Хасково ,Мюмюн Тахир-Кърджали,Петър Караангов,Иван Есенски ,Тенко Тенев-Ямбол ,бесарабският българин Нико Стоянов,Бранко Цветковски от Македония,Димитру Йон от Румъния,Мехмед Сербез от Турция.Има представители още от Косово и Черна гора.
По предварителна програма днес следобяд те ще се включат в дискусиите за значението на словото,ще бъде представена и преводната книга на Сърба Игнатович.Ще бъде подредена и премиерна изложба с автограф на книги от Библиотека “Орфеева лира” и списание “Орфеева лира”.
Тази година за първи път ще бъде дадена наградата “За буквите” на Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии – София.Очаква се нейният първи носител да бъде поетът Петър Караангов.
По време на тридневния форум организаторите ще връчат официално и орфическия знак – стъклена лира на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. Областния град ще бъде обявен и за орфически център.


Още снимки
 Прочитания: 1996 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign