Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Стартира 14-то издание на арт-фестивала „Перперикон”

 24 Юни 2014

Отново за пореден път в община Кърджали стартира един от най значимите фестивали, част от културния календар на Кърджали, каза зам.-кметът на община Кърджали Елисавета Кехайова при откриването на 14-я международен фестивал „Перперикон" снощи. По думите й проявата се е превърнала в едно от основните културни събития и в националния календар.
За 14-ти пореден път за седмица Кърджали става столица на българската култура. Отново се събираме заедно, за да се насладим на високия професионализъм и талант на нашите участници, каза директорът на фестивала Петър Савчов, съпредседател на Сдружение „Перперикон Мелпомена".
Проф. Николай Овчаров пък подчерта, че за тези 14 години, откакто съществува фестивалът, са се променили изцяло не само Перперикон, но и Кърджали, и Източните Родопи. Сега, когато фестивалът и скалният град си помагат, славата на Перперикон дава възможност на фестивала да съществува и да събира почитатели на културата, категоричен бе Овчаров.
Началото на 14-я международен фестивал „Перперикон" бе дадено с моноспектакъла на Татяна Лолова „Дуенде”. Препълнената зала аплодира актрисата, която излезе на сцената усмихната и лъчезарна и остана такава до края. А вулканът от вдъхновение „Дуенде" заплени кърджалийци с бликащата от него любов, музика, поезия.
Преди спектакъла с едноминутно мълчание зрителите почетоха паметта на жертвите от наводненията във Варна, Добрич и велико Търново.
В рамките на фестивала „Перперикон" във фоайето на театъра е подредена изложбата "Духът на буквите" на Фонд „13 века България".
Днес във втория ден на културното събитие организаторите са подготвили арт-пърформанс „Перперикон", който е в парк „Арпезос – север", вечерта ще бъде представена книгата на Лияна Фероли „Ябълки на олтара", следва „Аз, Сизиф" на ПК "Контраст Филмс".

Още снимки
 Прочитания: 1459 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign