Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Празнувахме Еньовден във Военния клуб в Кърджали

 24 Юни 2014

Днес празнуваме Еньовден – празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител. Оттам идва и името на народния празник — Еньо или Яне са кратки форми на Йоан (Иван) — и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Еньовден е и празникът на билките.
И по този повод днес в Кърджали Военният клуб, Регионалният исторически музей, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, Съюзът на ветераните от войните, Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите , клуб Ахридос и ГПЧЕ „Христо Ботев” организираха цветно тържество с много цветя, билки, усмивки и настроение. То се проведе във Военния клуб в Кърджали, където и млади и стари дойдоха, за да се докоснат до традициите на този ден. Хората бяха посрещани от млади момичета в народни носии и пита с мед и влизаха в специално украсената за случая конферентна зала на Клуба, минавайки под цветен венец за здраве, сплетен от билки, растящи по нашия край и набрани рано сутринта преди изгрев слънце.
Тържеството бе открито от началника на Военния клуб Николай Ръжев, който поздрави участниците в него и всички именници и призова към едноминутно мълчание в памет на загиналите в наводненията във Варна и Добрич.
След това повече за Еньовден като народностна традиция разказа уредникът в Регионалния исторически музей, отдел „Етнография”, Красимира Дякова. Чрез мултимедия председателката на клуб „Ахридос” Елена Топалова разказа за билките в Идзточнородпския край, тяхното разнообразие и сила при лечението на различни болести. Пак тя, заедно с момичета от ГПЧЕ, облечени в народни носии, възпроизведоха Еньовденския обичай на наричанията и гаданията на китка.

Още снимки
 Прочитания: 1775 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign