Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

170-метрова Вселена представят художници в арт пърформанс «Перперикон»

 24 Юни 2014

Началото на композиция с дължина близо 170 метра бе поставена днес от творци на студио “Глобал” от Дюселдорф, които участват в арт пърформанс «Перперикон», част от 14-я едноименен международен фестивал в Кърджали.
Малко след 14,00 часа скулптурът Александър Цветков и колегите му художниците Душан Остоич и Валери Валдиц, опънаха близо 15 метрово платно в Градската градина в Кърджали. То е първият модул от нашата бъдеща композиция, олицетворяваща Вселената и това, което природата ни дава, каза Валдиц.
Тя ще обхване 13 платна по 13 метра всяко. Всеки участник в арт пърформанса ще остави своето творческо послание с четка, а то ще е свързано както със силата на човешкия дух, така и с желанието на младите да бъдат съпричастни към онова, което събужда творческият интелект, коментира още Валери Валдиц.
Той сподели че в Кърджали в рамките на инициативата пристигат още творците Камен Семандре от Париж, Стефани Плам, която следва в момента в Лондон, Юлия Ковачева и други художници, които също ще работят върху оформянето на арт инсталацията.
По композицията художниците ще работят до 28 юни, когато арт първофмансът «Перперикон» ще се премести от Градската градина на археологически комплекс Перперикон, за хепънинга под надслов «Перперикон-живият град».
В програмата на 14-я международен фестивал на изкуствата Перперикон за днес предстоят още две прояви.
От 18,00 часа във фоайето на ДКТ «Димитър Димов» Кърджали ще бъде представена книгата на Лияна Фероли «Ябълки на олтара» , а от 19,00 е началото на спектакъла „Аз Сизиф” – ПК „Контраст Филмс” в голямата зала на театъра.

Още снимки
 Прочитания: 1575 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign