Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Живата памет на Кърджали в семейните албуми на 17 фамилии

 28 Юни 2014

На финала на тазгодишното издание на Инициативата „Мултикултурният град” Арт движение КРЪГ представя за първи път част от разработвания от години фонд, вече с няколкостотин архивни единици от семейни архиви на кърджалийци, живеещи в Турция.
В изложбата са представени общо 106 обработени и датирани фотографии и документи от края на 19 век до 1989 г. от семейната памет на 17 кърджалийски фамилии. Материалите са систематизирани в категориите лични документи, местни празници и обичаи, занаяти и занаятчии, ученически живот, самодейци и самодейни състави, градски културни събития, сватби и сватбени тържества. Могат да се видят неповторими лични и обществени събития, личности и архитектура, които правят Кърджали незабравим за тези, които са живяли тук и са го напуснали, и привлекателен за техните деца и внуци в Истанбул, Измир, Бурса и Одрин, откъдето са представяните архиви.
В експозицията ще видим фотография на д-р Садък Ефенди от Кърджали, от около 1912 г., който е първият военен лекар в града, с френско образование. Има редки документи от живота и дейността на вече забравени личности като мюфтията Юнус ефенди Аптиев Алиев, роден през 1872 г. в с. Мост, и на Мехмед Сюлейманов Зюмриев, председател на Мюфтийското настоятелство (1925 г.), който е и от първите местни винопроизводители и майстори на вино в Кърджали. Освен вино е произвеждал „булама” – сварен сок от грозде, петмез – тъмен сок от грозде и балсуджук – орех, напоен в гроздов сок с нишесте.
Виждаме Хюсеин Алкаялъ, роден през 1908 г. в с. Крайно село, Кърджалийско, който завършва начално училище в Кърджали през 1934-1942 г., 9 пъти последователно е победител на мазните борби в Одрин и 3 пъти взема Златен пояс. Виждаме Фаик Касимов, който по време на Втората световна война е бил шофьор на ген. Владимир Стойчев (1941-1945 г.). Показана е фотография, запазена от вечерта на учредяването на Кърджалийската група на художниците през 1972 г. На снимката са: Джемал Емурлов, Станка Димитрова, Васко Василев, Стефан Лилов, Георги Трифонов, Стоян Стоянов и Бурханедин Фаиков. Показани са събития от живота на семейства, чиито наследници сега живеят по света – като Варол Мерт, директор на SIMENS в град Манаус, Бразилия, чийто баща Мехмед Решад Мерт от Кърджали е изселник от 1989 г. в Истанбул. Могат да се видят разнообразни документи, вкл. написани на старотурски, свидетелства за завършено образование, дипломи, лични карти от членство в съюзи на ловци и велосипедисти, и шериатски документ от 1917 г., които се пазят в семейните архиви на кърджалийци, живеещи в Турция и се предават от поколение на поколение.
Изложбата се открива на 1 юли от 18.00 ч. в Арт галерията, а още от 11.00 ч. през деня на бул. „Тракия” 3, на открито на улицата ще бъде монтиран албум-инсталация, с формат на страниците 1,00 х 0,80 м, който може да се отваря и разглежда свободно от минувачите.
Вечерта на откриването на изложбата ще се състои и церемонията по връчване на наградата „Мултикултурният човек” за 2014 г.


 Прочитания: 1844 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign