Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Млади фотографи подредиха изложба в Керимовата къща

 01 Юли 2014

Дворът на Керимовата къща събра снощи много почитатели на цветната и черно –бяла фотография. Младите таланти от Фотоклуб „От черно до бяло” към ОДК с ръководител Антония Грозева представиха поредната си годишна изложба. Експозицията включва 40 фотоси от различни жанрове–портрет, пейзаж, художествена фотография.„Младежите показват своята гледна точка към заобикалащия ни свят и ни потапят в своя творчески свят. Целта ми е да открия таланта във всеки един от тях и да го покажа.Те са наистина са креативни, мислещи и можещи, и това не трябва да остане незабелязано”, каза ръководителката на клуба Антония Грозева. Тя подчерта, че иска момчетата и момичетата да виждат и невидимото, а не само да щракат с апарата, да представят своите идеи и поглед и отношение към света. На откриването на фотоизложбата дойдоха представители на различни институции, родители и приятели на младите таланти, местни творци. Сред гостите бяха народният представите Цвета Караянчева, кметът на Кърджали инж. Хасан Азис и Елисавета Кехайова – зам.-кмет по хуманитарни дейности. „Вие притежавате едно голямо богатство – да заснемете времето, което се променя, което променя околния свят и нас. Вие сте щастливи, защото имате възможност да уловите мигове както от красивите Източни Родопи, но и от всичко случващо се в нашата община”, с тези думи градоначалникът се обърна към членовете на клуб „От черно до бяло”.
Той припомни срещата, когато група ентусиазирани момчета и момичета от ОДК заедно с тяхната ръководителка са го потърсили за съдействие. С помощта на общината са закупени първите 4 полупрофесионални фотоапарата и клубът стартира своята дейност. Кметът инж. Хасан Азис, който е член на младежкия фотоклуб, подчерта, че има нещо много впечатляващо в изложбата, защото тя не е просто една годишна проява, а 14-та поред годишна фотографска изложба. „Благодаря на ръководителя на клуба и участниците, които всеки ден с любов и внимание се опитвате да уловите онези неповторими места на община Кърджали”, добави още градоначалникът. Народният представител Цвета Караянчева подчерта, че богатството, което имат децата, трябва да се оценява. „Талантът е огромно богатство, трудолюбието е богатство”, каза Караянчва и поздрави родителите и ръководителите, че помагат за развитието на талантливите млади хора на Кърджали.
Клубът по фотография „От черно до бяло” е създаден през 2000 година към ОДК Кърджали съвместно с Бред Бейкър – доброволец от Корпуса на мира. През клуба са преминали над триста ученици от всички училища на града. В клуба участват ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „П.Р.Славейков, СОУ „Владимир Димитров – Майстора”, СОУ „Отец Паисий”, СОУ „Йордан Йовков” и ПГ по икономика. „През годините младите фотографи участваха в различни национални конкурси, те са донесли и много престижни награди. Техни творби са експонирани в парламента, МС и МОН. Фотоклубът е бил партньор на община Кърджали при различни инициативи”, сподели директорката на ОДК Златка Пеньова. Младите фотографи бяха поздравени и от Валентина Иванова, председател на Дружество „Приятели на САЩ” в Кърджали. Тя призова членовете на клуба да се включат активно във фотоконкурса на тема “Приятели” за ученици от 7 до 12 клас по повод 25 години от създаването на дружеството. Валентина Иванова представи и фотоекспозицията „Националните паркове на САЩ”, подредена също в Керимовата къща. Вечерта завърши със специална изненада за гостите. Оказа се, че младите хора, освен добри фотографи, са и добри певци и танцьори.
Още снимки
 Прочитания: 1589 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign