Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът инж. Азис връчи наградата „Мултикултурният човек” на отец Петър Гарена

 02 Юли 2014

Снощи в артгалерията в Кърджали фотоизложбата „Живата памет на Кърджали в албумите на изселниците”, представена от фондация „Кръг” в рамките на 7-то издание на инициативата „Мултикултурният град”, събра българи и турци, както от Кърджали, така и от Турция, изселили се през годините в южната ни съседка. Наред с представянето на изложбата по време на събитието бе връчена за втори път наградата „Мултикултурният човек”, учредена от фондация „Кръг”. Тазгодишният й носител е енорийският свещеник отец Петър Гарена.
В изложбата „Живата памет на Кърджали в албумите на изселниците” са представени 108 фотоса от края на 19 век до 1989 г.- от архивите на 17 кърджалийски фамилии. Сред хората предоставили своите албуми са Бурханиддин Ахмедов, Мехмед Мерт, Нихал Йозерган, Хикмет Чаушоглу. В експозицията виждаме фотография на д-р Садък Ефенди от Кърджали, от около 1912 г., който е първият военен лекар в града, с френско образование. Виждат се редки документи от живота и дейността на вече забравени личности като мюфтията Юнус ефенди Аптиев Алиев, роден през 1872 г. в с. Мост, и на Мехмед Сюлейманов Зюмриев, председател на Мюфтийското настоятелство (1925 г.), който е и от първите местни винопроизводители и майстори на вино в Кърджали.
„Ценното е, че хора дойдоха от Турция и дадоха своите архиви. Това са снимки които разкриват културната памет на Кърджали”, каза при откриване на изложбата председателят на фондация „Кръг” Радост Николаева. Тя посочи,че снимките се събират от три години. Идеята дал карикатуристът Бурханиддин Ахмедов, който пръв дарил снимки от семейния архив.
Сред официалните гости на изложбата бяха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, заместничката му Елисавета Кехайова, ректорът на Пловдивския университет проф. Д-р Узунджов.
Ценим проявите на фондация „Кръг”, които разчупват сивото ежедневие в Кърджали, каза пред присъстващите кметът инж. Хасан Азис, който връчи и тазгодишната награда „Мултикултурният човек” на отец Петър Гарена. Градоначалникът подчерта, че изложбата е направена с много любов към родния край. Тя предизвиква много болка,сантименти и сълзи. Кърджалийци оценят този опит за докосване до миналото, подчерта градоначалникът.
За втори път бе връчена и наградата „Мултикултурният човек”. Първият й носител е доаенът на актьорите в Кърджали Нуреддин Мехмед. Тази година фондация „Кръг” номинира отец Петър Гарена. Проф. д-р Петър Гарена завежда катедрата "История и Археология" в Пловдивския университет. Той е автор на книги на етническа и религиозна тематика, както и на 40 научни статии в специализирани издания. Работил е като журналист и кореспондент за военни вестници и списания. Има над 200 публикации - очерци, есета и разкази. Отец Гарена е професор в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Той е доктор на историческите науки и доктор по теология. Автор на над десет научни изследвания.Бил е на мисии в различни балкански страни.
Кметът инж. Хасан Азис заяви, че е приятно изненадан от номинирането на отец Петър Гарена за „Мултикултурен човек” за 2014 година. Той си спомни как са направили осветление на църквата и джамията и заедно със свещенослужителите го запалили. По думите му това дало тласък на съвместните им прояви. „Отец Петър има мисионерски дух. Той е знакова фигура за Кърджали и има голям принос да наричат града ни столица на толерантността”, посочи още кметът.


Още снимки
 Прочитания: 1602 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign