Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Строителите: До края на октомври Пречиствателната станция завършена

 10 Юли 2014

В края на октомври ще бъде напълно изградена пречиствателната станция на Кърджали, като към момента са извършени 72 процента от строително-монтажните работи. Това заяви по време на пътуващия брифинг с кмета на Кърджали представителят на консорциума-изпълнител Иван Чолаков. По думите му работата ще продължи независимо от замразените средства по европейски програми. Такова е било решението на ръководството на строителния консорциум.
Хидротехническото съоръжение ще бъде пуснато в действие в средата на следващата година, както е разписано по проект, но изпитателните дейности, както и обучението на персонала ще започне още в началото на 2015 година, каза Чолаков.
В Пречиствателната станция ще работят общо 24 души, като от тях 17 ще бъдат на смени.
Иван Чолаков проследи пред журналисти пътя на водата от нейното влизане в пречиствателната станция, през механичното й и биологично пречистване, до възможността чрез специална инсталация, единствена по рода си в България, да се извлича метана от водата, като суровина за електроенергия и дизелово гориво за двигатели с вътрешно горене.
„Мръсните води най-общо казано имат две стъпала на пречистване-механично и биологично. Механичното стъпало представлява обирането на грубите боклуци, който плуват във водата. В началото на пречиствателната станция е помпената станция и груби решетки. Тук се приемат всички отпадни води на града с помощта на новоизградената В и К мрежа, на довеждащия колектор, който ще се доизгради. Този вход ще обхваща всички битови и отпадни води и ще ги докарва до пречиствателната станция, където водата ще бъде пречистена и ще отива в Студен кладенец. Помпената шахта на съоръжението е с дълбочина 10 метра и затова има предпазни решетки. След грубото пречистване, водата преминава през сградата за предварително фино пречистване , където ще бъдат пречистени пясъци и мазнини. След това водата преминава през биологичното пречистване.
В първичните утаители всичко се утаява на дъното, а утаенето преминава в утаечното стопанство. Пречистената и утаена вода отива в сграда–селектор, където тя се обработва с химикали за премахване на азот, нитрати и фосфати от нея. След това водата постъпва за биологично пречистване, което най-грубо казано става с бактерии.
Утайките събирани в първичният утаител се използват за биологическите съоръжения, но и за добиване на метан в метан-танка /съоръжение за извличане на природен газ/. Ко–генераторът, който ще произвежда ток на пречиствателната станция, ще се захранва до някъде именно от тук.
Това е първият подобен пит метан танк в България, австрийско производство. В страната са се правили бетонови съоръжения, но те са трудни за работа. Настоящият е направен от метални плоскости–емайлирани, няма шанс за корозия, всяка връзка между плоскостите е със специален силикон, което дава херметически затворен контейнер и няма никаква опасност от изтичане на газ”, разказа Иван Чолаков.

Още снимки
 Прочитания: 1683 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign