Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Синът на великия бард Владимир Висоцки - Никита гостува в Кърджали

 16 Октомври 2006

Снощи кърджалийци присъстваха на един забележителен концерт-спектакъл в памет на великия руски бард Владимир Висоцки. Тук гостуваха актьори от известния московски театър “Таганка” – синът на Висоцки – Никита, който е и директор на Държавния център-музей на Вл. Висоцки, народният артист на Русия Никита Джигурда и актрисата Раиса Полякова.
“Благодаря ви че сте тук, благодаря за любовта ви към Висоцки. Толкова години след като той ни напусна, залите в България отново са пълни с негови почитатели.”, каза в началото сина му Никита и изпълни част от монолога на “Хамлет”, ролята с която Вл.Висоцки става известен в Европа и привлича вниманието на театралната критика.
На сцената на театър “Димитър Димов” прозвучаха още любими стихове и песни на Висоцки в изпълнение на Никита Джигурда и Раиса Полякова.На моменти с тях пееше и публиката. Народният артист на Русия Никита Джигурда е един от най-добрите интерпретатори на Висоцки. Изпълненията му се отличават с драматизъм, страст и в същото време дълбок лиризъм, качества присъщи на големия бард. По време на представлението бяха показани документални кадри от гостуването на Вл.Висоцки в България през 80-те години, негови срещи с българската публика. “Музикално-поетичният спектакъл, на който присъстваме е едно истинско събитие в нашия културен живот. Това е завръщане към голямата руска литература и култура, част от която е и творчеството на Владимир Висоцки.”, каза в приветствието си областния управител Ангел Коджаманов, по чиято инициатива в Кърджали гостува театър “Таганка”. Актьорите бяха поздравени от руската общност в Кърджали, от Дружеството за приятелство с Русия и ОНД тук, от театър “Димитър Димов”, МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски”, Сдружение “Перперикон-Мелпомена” и др.
“Повярвайте, усещането е невероятно, че отново сме заедно, че духът на Владимир Висоцки отново ни събира”, каза в края развалнуван неговия син Никита. Участниците в концерта-спектакъл дълго бяха аплодирани от кърджалийската публика.
Кърджали е сред осемте града в страната, включени в турнето на “Таганка”. Спектакълът е част от културните прояви посветени на 21 октомври – Деня на Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1944 пъти


2018-2021 © Община Кърджали, Всички права запазени. Webdesign