Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

64 процента е събираемостта на местните данъци и такси за полугодието

 18 Юли 2014

4 953 939 лева са събраните средства от местните данъци и такси от данъчните служби на община Кърджали за първите 6 месеца на 2014г. Тази сума представлява 64 процентра от плановото задание за годината, заяви днес заместник-кметът Иван Велев.
Забелязва се пивашаване на събираемостта спрямо същия период на миналата година, коментира още Велев. По думите му ако за патентния и данъка за недвижимите имоти нивото на събираемост се запазва както през 2013-а - съответно 68,5 и 66,5 процента, то повишаване на събираемостта има при данъка върху превозните средства – 67,7 на сто, битовите отпадъци – 60 процента, върху подарени имущества- 61 процента, туристическия данък – 70 на сто. Повишение на събираемостта спрямо миналата година се отчита и при административните услуги, приходите от глоби и др.
„Имаме просрочени задължения, които трябва да съберем и за това са предприети необходимите мерки – повторни покани, наложени актове за публични и общински вземания. Всичко това дава определен резултат и вече има ръст на събираемостта и на просрочени задължения”, каза още ресорния заместник-кмет. Той допълни, че: „В условията на икономическа криза, политиката на общината е да изчакваме длъжниците определено време, за да могат да погасят пресрочените задължения. След изчерпване на всички средства за доброволно плащане от страна на граждани и фирми, ние сме принудени от Закона да предприемем действия по принудителното събиране на местните данъци и такси, за което наистина няма да се поколебаем да го направим”.


 Прочитания: 1413 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign