Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Група „Инкар” от Белгия завладя кърдажийската публика

 20 Юли 2014

Приятелите на Белгия, жителите и гостите на Кърджали, се насладиха на танцовия спектакъл на група “Инкар”.
В продължение на час публиката бе завладяна снощи от модерен ритъм и очарование. На сцената на Дома на културата младите ентусиасти
представиха различни композиции, особено впечатляващи бяха танците със знамена, на първия хореограф, латвиеца Хайко Колт.
Концертът на „Инкар” се осъществява с подкрепата на община Кърджали и Негово Превъзходителство господин Вили Ван Импе – почетен консул на България за Източна Фландрия. Гостуването е в резултат на визитата през март т.г.на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и археолога проф. Николай Овчаров в Белгия.
„Преди няколко месеца бяхме в Гент, където е най – голямата българска колония. Имахме поредица от срещи с почетния консул на България и с кмета на града. С нашите домакини обсъдихме възможностите Кърджали да представи в Белгия културно-историческото си наследство, желанието за сътрудничество в сферата на туризма и привличане на белгийски инвестиции”, обясни пред присъстващите повода за гостуване на група „Инкар” кметът на Кърджали инж.Хасан Азис. Почетният консул на България в Източна Фландрия Вили ван Импе благодари за гостоприемството и изрази надежда, че концертът на фантастичната танцова група ще засили връзките между България и Белгия, между Кърджали и Гент.
Групата е създадена през 1958 г. като аматьорска формация, която с времето се развива до полупрофесионална. В момента „Инкар” наброява около 130 души – танцьори, хореографи, техници, инструктори. Танцовата формация е позната не само в Белгия, но и на международната сцена. От 1970 г.е гостувала в повече от 20 страни, сред които САЩ, Русия, Израел, Гърция, Португалия, Индия, Тайланд, Турция и Китай.
В Белгия групата е носител на много отличия, сред които награда на пресата, Дендермонде, на културния посланик на Фландрия. Има и кралско признание през 2008 г. по случай 50-годишнината от създаването си.
През 1992 и 1993 формация ”Инкар” посещава за първи път България. След повече от 10- годишна пауза тя отново гостуват у нас. След концерта в Габрово, трупата изнесе концерт и в Кърджали. На 21 юли обиколката на танцовата формация ще завърши с концерт в резиденцията на Нейно Превъзходителство госпожа Аник Ван Калстър в София, по повод Националния празник на Белгия, отбелязващ възкачването на трона на първия белгийски крал.Още снимки
 Прочитания: 1491 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign