Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали почете 106 години от обявяването на Независимостта на България

 22 Септември 2014

Стотици кърджалийци дойдоха днес пред Паметника на освободителите в Градската градина, за да се включат в тържествата по повод 106-та годишнина от обявяването на независимостта на България. Точно пред 106 години , на 22 септември 1908 година, княз Фердиданд произнася във Велико Търново, в църквата „Свети 40 мъченици” в крепостта Царевец, Манифестта за независимостта, обявявайки България за независимо българско царство. Манифестът е подписан от министър-председателя тогава Александър Малинов и министрите в Кабинета му.
Днес венци на признателност пред Паметника на освободителите в Градската градина вбяха поднесени от името на държавни и общински институции, учреждения, училища, кандидати за народни представители от целия политически спектър и политически партии.
Сред участниците в тържеството по повод 106 години от обявяването на независимостта на България бяха кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, зам.-областният управител Назми Мюмюн, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, омбудсманът Хакив Емин, представителят на ОД на МВР Боян Кехайов, отец Петър Гарена, кандидатите за народни представители. В тържеството участваха и общински съветници от местния парламент.
След химна на България, изпълнен от градския оркестър, слово за 22 септември – Денят на независимостта на България, произнесе кметът инж. Хасан Азис.
«Независимостта на България е дело на българския народ, на неговата воля да има своя независима и суверенна държава, на тогавашните български политици и дипломати, които показаха завидна държавническа дързост и находчивост, умение да се ориентират и да използват в добрия смисъл на думата сложните противоречия и съперничеството между тогавашните велики сили. Така от 22 септември нататък голямото начало на малкото Княжество продължава, но Княжеството е вече Царство и не е така малко и слабо дори и в европейски измерения, защото с този акт България окончателно отхвърля своя ограничен международен статут и става изцяло суверенна национална държава.
Обявяването на независимостта е акт с непреходно значение. 30 години след възраждането на българската държавност младото Княжество успява да се изравни с Европа в икономически, юридически и политически смисъл. България получава окончателното си признание и то без военни действия и жертви. От тук нататък държавата се заема с решаването на главния въпрос за всички българи - обединението на нацията.
Този ден ни прави истински горди от това, че сме българи, защото преосмисляме не само възхода на България, но и нейното неочаквано бързо израстване от беден роднина на Европа до първата Балканска сила. Това е исторически факт, който не може и не трябва да бъде пренебрегван, забравян или обезценяван, особено сега, когато страната ни зае своето достойно място в голямото европейско семейство.Точно сега се нуждаем най-много от светлия пример и борбения дух на нашите предци от онзи период, когато България отказва да бъде земя, чието бъдеще е предрешено.
На 22 септември 1908 година, загърбила договорните забрани и геополитическите присъди на другите, България се завръща уверено в Европа и влиза с достойнство отново в нейната история, като получава правото да има всякакви политически, икономически и културни контакти с която и да било страна в Европа и света.
И днес Независимостта е един от най-ценените фактори. Всеки от нас знае какво богатство е Независимостта, какъв стимул е тя и какви възможности за развитие дава във всяка една насока. Независимостта дава право сам да избираш настоящето и бъдещето си, дава поле на изява, дава простор за реализация на мечтите и стремежите. Независимостта е онзи светъл лъч, който става пътеводна светлина за осъществяване на развитие, напредък в един нов свят, изпълнен със светлината на свободата.
Скъпи съграждани, аз съм убеден, че всеки един от нас носи в сърцето си духа на Независимостта и достойнството, присъщи на българщината. На тази светла дата Ви пожелавам много здраве, щастие и успехи. Честит празник!», каза в словото си кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 1487 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign