Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Севда Севан - носител на приза "Петя Караколева"

 19 Октомври 2006

Севда Севан е тазгодишната носителка на Националната награда за детска литература на името на Петя Караколева. Церемонията по връчването на приза се състоя вчера в Кукления театър на бул. “Тракия” в Кърджали. Тържеството събра много гости и деца от кърджалийските училища. В залата бе и мейката на Петя – дългогодишната учителка Мария Караколева. Актьори от театър “Димитър Димов” представиха откъс от книгата на Севда Севан “Приказки за Нил, Паган и Бияйна”. Наградата - статуетка, изработена от кърджалийския художник Емил Пенчев, бе връчена от Крисимира Живанова – зам.- кмет на община Кърджали. За съжаление,Севда Севан не успя да присъства лично на церемонията. Тя бе изпратила специално писмо-поздрав до организаторите, в което споделя:” Навярно има и по-хубави, по-сръчни и по-уверени детски книжки и ако съм заслужила тази награда, то е заради близостта ми като връстница на Петя Караколева. Кърджали може да се гордее с творчеството на автор като Петя. Благодаря на организаторите за популяризирането на нейните приказки, стихове и песнички за деца.”
Книгата “Приказки за Нил, Паган и Бияйна” е избрана сред други 26 творби на автори от цялата страна, участвали в конкурса. Това са първите приказки на Севда Севан за много малки деца и много възрастни хора, които тя е написала за своите внуци – Кеворк и Давид. Носителката на приза бе определена от авторитетно жури с председател Благовеста Касабова и членове – Мая Дългъчева, Фехим Хорозов и Вилдан Байрямова.
Националната литературна награда “Петя Караколева” бе учредена през 2004 година от община Кърджали и Съюза на българските писателите и се връчва ежегодно в навечерието на 21 октомври – Деня на Кърджали.


Още снимки
 Прочитания: 2115 пъти


2018-2022 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign