Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Привествия за празника на Кърджали

 21 Октомври 2014

С приветствени слова към кърджалийци днес на тържествената сесия по случай 21- октомври Деня на Кърджали се обърнаха част от официалните гости на празника.
С аплодисменти залата приветства първия от тях - областният управител Бисер Николов.
„ Днес почитаме героите отдали живота си за свободата на Кърджали, за присъединяване на Източните Родопи към независима България. Свеждаме глава в знак на почит към генерал Васил Делов и борците за свобода и правда, от които черпим вяра и упование, предлагаме като образец за подражаване на децата ни.
Днес е и ден за равносметка, в които отчитаме как се промени града и района през последната година. Надявам се всички ние да успеем да се преборим с предизвикателствата на днешния ден, така че Кърджали да се превърне в по-добро място за живеене. Надявам се всички да положим усилия, за да намират младите хора по-добра реализация тук на територията на областта.”, заяви Бисер Николов. В празничният ден той отправи и своето послание към политиците. Да търсят съгласие, добър тон и да подкрепят всеки един проект и всяко начинание, което е в интерес на хората, независимо от своята политическа принадлежност.
„Да не забравят безценният урок на историята, да почитат миналото и да се учат от неговите грешки, за да не ги възпроизвеждат.” Тези думи прозвучаха в тържественото слово на избраната за народен представител от ПП ГЕРБ в 43 НС Цвета Караянчева. Тя припомни колко голяма е цената на независимостта и колко важна е ролята на онези, които народът нарича властимащи за просперитета и добруването на нацията и в частност за градежа, икономическия профил и духовен живот на Кърджали.
Караянчева направи паралел и към настоящият ден на България и сложната политическа обстановка, в която страната ни живее през последният месец, като подчерта че политическата класа е на изпит по здравомислие и че на тях политиците се пада тежката задача да намерят верния път към разбирателството, да са по-далновидни, по-отговорни, по-съзидателни и неотстъпчиви към липсата на прозрачност, дефицита на доверие и отсъствието на граждански контрол. В контекста на казаното от нея бе и пожеланието й за празника на Кърджали, а именно „повече основания за гордост, европейски стандарти на живот и ползотворна политическа есен, която да ни върне евроатлантическата перспектива и отслабения национален имунитет.”
Към днешният празничен ден бе насочено изказването на избрания за народен представител от ДПС Мустафа Ахмед, който отправи и пожелания към всички за празника:
„Заставайки тук на тази висока трибуна пред вас, ви поздравявам най-искрено по повод празника на нашия град 21 октомври. Нека всички ние, които милеем и обичаме нашият град да направим всичко по силите си, за да направим Кърджали още по красив и предпочитан за живеене град от нашите граждани.”
С думи на признание и почит към датата 21 октомври се обърна към всички и председателят на групата общински съветници от БСП Георги Кючюков. В словото си той подчерта, че като граждани на Кърджали е време да се замислим за това, което се е случвало през изминалите 102 години от освобождението ни и затова, което ще се случва от тук нататък, най-малко за това, че девизът на Кърджали е „Почитай миналото-гради бъдещето”. Емоционалното си слово Георги Кючюков завърши така:
„Към днешна дата имам основание да съм горд и да вярвам в бъдещето на нашия град, най-малкото и за това, което предстои да направим след малко като общински съветници. А именно да удостоим с почетното звание „Почетен гражданин на община Кърджали” Димчо Михалевски и Яшар Шабан. За съжаление днес те не са сред нас. Но днес е празник, днес е повод за гордост и аз наистина се гордея, че съм съгражданин на Яшар и на Димчо. Така предпочитам да ги наричам, не защото ги познавам, но и защото ги познавам. Защото знам, че когато мислеха за Кърджали и когато правеха нещо за Кърджали, го правеха с цялото си сърце. Надявам се днес всеки от нас, жител на този град да намери място в сърцето си и за двамата, защото са пример за родолюбие и човещина.”
Приветствия за празника на Кърджали отправиха и гостите от чужбина. Първи бе кметът на община Одрин, Р Турция Реджеп Гюркан. В словото си той подчерта, че Кърджали е вратата към Балканите и е много важен град за приятелската, съседна на Турция България. В този смисъл кметът на Одрин обяви намерението на турската община за поставяне началото за побратимяване между двете общини.
„Съжителството на различни култури, различни езици и различни общности винаги са били в основата на просперитета на една държава. Както в нашата страна, този факт видях и в Кърджали. И във ваше присъствие искам да благодаря на кмета на община Кърджали, че създава условия за това съжителство. Подписаният договор за сътрудничество между Кърджали и Текирдаг надявам се да продължи и за в бъдеще. Надявам се чрез съвместни усилия да развием тези двустранни отношения и в областта на икономиката и търговията”, каза общинският съветник от община Текирдаг Мюмюр Каравели.
Приветствия отправиха и гостите от Гърция.
Зам.-кметът на община Комотини Димитрис Поликиарис поздрави кърджалийци с празника и им пожела здраве и просперитет.
„Отношенията между двата града и двата народа са много добри. Пътят, който беше отворен преди година направи по-стабилни нашите връзки, а заедно с кмета на община Кърджали и с помощ от наша страна ще направим всичко възможно да развием тези връзки за просперитета на двете страни.” , подчерта в словото си г-н Димитрис Поликиарис.
За значението на ГКПП Маказа говори в словото си и кметът на Мароня Янис Ставридис. Той поздрави кърджалийци с празника на града и заяви:
„Сътрудничеството, което е между двете общини Кърджали и Мароня, датира отдавна и ни води в бъдещето, защото общите неща свързващи двете страни и двата народа са много. Вярвам, че това сътрудничество ще продължи, а отварянето на прохода Маказа –Нимфея ще ни даде много възможности като кметове на общини от две съседни държави, да развиваме отношенията си и за напред в различни области.”

Още снимки
 Прочитания: 1449 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign