Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кърджали ще се побратимява с индонезийската община Богор

 28 Октомври 2014

70-хилядната община Кърджали е на път да се побратими с 5-милионната индонезийска община Богор. Днес в гостната на градоначалника се проведоха разговори в тази посока. От страна на Община Богор тук след 15-часов полет пристигна делегация начело с Лита Исму Юлитанти – асистент по икономически и строителни въпроси в тамошната администрация, Шерифа София – началник на дирекция по планиране и Харис Виджая – началник на отдел за сътрудничество. От страна на домакините в разговорите участваха кметът инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, и председателите на групи съветници в местния парламент Расим Муса /ДПС/, Илия Илиев /ГЕРБ/ и Милан Миланов /БСП/.
Кърджали е третия град в България, след Варна и Бургас, който се побратимява с община от Индонезия, констатираха участниците в срещата.
Ще припомним, че миналата година посланникът на Индонезия Н.Пр. Бунян Саптомо посети два пъти Кърджали през април и юли. В рамките на втората визита , която бе по покана на кмета на община Кърджали инж. Хасан, бяха обсъдени възможностите градът ни да се побратими с индонезийският град Богор, намиращ се на 60 км. южно от столицата Джакарта. Разговорите във връзка с побратимяването с посланник Саптомо продължиха и през декември 2013 година, когато по негова покана, кметът на Кърджали инж.Хасан Азис, гостува в посолството на азиатската държава в София. Тогава участие в разговорите взеха и енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед.
В днешните разговори бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес в областта на туризма, икономиката, строителството, спорта.
«Ръководството на община Кърджали и Кърджали търси своето място навсякъде по света. Кърджали иска да се отвори към целия свят и да търси възможности за своето развитие. В съвременния свят разстоянията вече нямат значение. За културния обмен, за туризма, за икономическото развитие също разстоянията не са важни. За нас ще бъде много важно да намерим онези допирни точки, които ни доближават и да имаме възможност да работим заедно”, заяви кметът инж. Хасан Азис.
От своя страна началникът на Дирекцията по планиране в община Богор Шерифа София направи пред журналисти кратка презентация на Индонезия като цяло и в частност на община Богор. От думите й стана ясно, че Индонезия е четвъртата държава в света по многобройно население, а община Богор наброява 5,2 милиона души. Тя се намира на остров Ява. 90 процента от населението е с мюсюлманско вероизповедание.
„Богор е един огромен пазар, който има голям потенциал за консумация на хранителни продукти, на индустриални стоки, на развитие на търговията. Това дава възможности за експорт и инпорт от Кърджали към Богор и от Богор към Кърджали”, каза Шерифа София. По думите й при едно бъдещо сътрудничество между двете общини те самите могат да се учат опита на община Кърджали в областта на водния сектор /в Богор съществуват 92 малки езера/, на туризма, на организацията в мюсюлманските училища, на строителството на спортни съоръжения.

Още снимки
 Прочитания: 1706 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign