Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Инж. Азис поздрави работещите в ТПКИ „Петър Мирчев” за Деня на хората с увреждания

 03 Декември 2014

За Международния ден на хората с увреждания гост на празника в ТПКИ „Петър Мирчев”, бе кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той поздрави работещите в него и им пожела здраве и сили в нелекото им ежедневие.
Тържеството бе открито от председателката на кооперацията Лютвие Мюмюн, която разказа за историята на предприятието. Създадено през далечната 1955 година под името ТПК „Инвалид”, то е извършвало разнообразна производствена дейност. Първоначално започва развитието си с по 1-2 души в отдел, а в най-добрите си години в него са работели над 600 лица с увреждания. С промените настъпили след 1989 г. затихват функциите на трудовопроизводителната кооперация. Разпродават се част от сградите и техниката, а персоналът е намален до минимум.
Днес ТПКИ „Петър Мирчев” дава работа на 33 души. Кооперацията произвежда трикотажни облекла и извършва книговезки услуги. Член е на НС на ТПК гр. София и на регионалният съюз в гр. Хасково. Новото ръководство предприема действия за съживяване на функциите на кооперацията. Работи се по европейски проекти в две направления - производство и социални дейности. Направен е ремонт на работните и административни помещения, въведени са санитарни норми на осветление, има сключени договори за трудова медицина, които предлагат рехабилитация и балнеолечение на лицата с намалена работоспособност.
Най-добрите години за ТПКИ „Петър Мирчев” са били под ръководството на Николина Бадарова, поела кооперацията през далечната 1964г. Г-жа Бадарова бе гост на празника по повод Международния ден на хората с увреждания в кооперацията. Тя разказа за добрите времена, но напомни на всички, че от тях зависи да продължат да работят и да запазят работата си във време на конкуренция с все по-голямо предлагане на пазара.
Към всички се обърна и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той потвърди волята на общинското ръководство да подпомага хората с увреждания. В тази посока разказа за реализираните до момента проекти от община Кърджали с европейско финансиране. Направи и предложение за бъдеща съвместна работа и нови възможности за сътрудничество, така че да се запази предприятието. Инж. Азис изрази и уважението си към всички ангажирани в кооперацията през годините.
„През изминалите години много хора са били ангажирани във вашата кооперация и много хора са дали своя принос за развитието на Кърджали. Наистина прави чест на вашето предприятие, което през май 2015 г. ще отбележи своя 60 годишен юбилей, че във времена на много силна конкуренция всяко съществуване и запазване на работните места е равно на геройство. Независимо че преди години вие сте били 600 човека а сега сте 33, аз мисля че това все пак е успех. Трябва да ги запазите и да увеличавате броя на хората. Времената са трудни за всички, но това което ние трябва да направим е да обединяваме усилията си за да постигаме повече успехи, така че да се запази това предприятие.”
В края на тържеството градоначалникът поднесе на всеки малък личен подарък, а за кратките почивки на производството работещите получиха кафе-машина.


Още снимки
 Прочитания: 1951 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign