Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Падналите валежи наводниха къщи и причиниха щети на улици и пътища в общината

 04 Декември 2014

До 12 часа днес на обяд 18 са постъпилите сигнали за наводнени къщи и учреждения на територията на община Кърджали след падналите валежи през изминалите 24 часа. Това съобщи началник сектор „Управление при кризи и ОМП” в общинска администрация Димитър Разкалински. Десет от сигналите са за град Кърджали, три за с. Широко поле и два от с. Опълченско. Според подадената информация всички къщи в областния град са отводнени от силите на „Пожарна безопасност и защита на населението”, каза още Димитър Разкалински. По думите му в малките населени места собствениците на наводнените домове са предприели сами мерки за отводняването им.
Вследствие на падналите дъждове е затворен пътя от паднала скална и земна маса между селата Дъждовница и Падарци. В момента на място работи фирма за отстраняването й и пускането на движението по пътя.
Преди обяд поради пропадане на пръст и земна маса е била затворена и улица в село Долна Крепост. Срутището вече е отстранено и улицата е отворена. Повредени са и още две улици в малки населени места от община Кърджали. Те са в селата Стремци и Широко поле, като ул. Стадионска в село Стремци е почти непроходима.
Началник сектор „Управление при кризи” в общинска администрация Кърджали Димитър Разкалински съобщи още, че от петте потенциално опасни микроязовира на територията на община Кърджали към момента прелива от преливника само- яз. Висока поляна” . Преливникът е с дълбочина метър и половина, а преливането е около 30 сантиметра. При останалите четири микроязовира няма опасност от преливане.При всички потенциално опасни микроязовири са били взети превантивни мерки за изпускане на водите с около метър- метър и половина през изпускателните кранове преди дни.
Наводнено е и землището на с. Люляково от река Перперешка тъй като на моста за селото е имало препречени дървета. За преодоляване на ситуацията са взети необходимите мерки и към момента водата там е започнала да се оттича нормално.
Димитър Разкалински съобщи още, че след спиране на дъждовете започва оглед на засегнатите места и подготовка на документи и становища от специалистите от отдел „Инвеститорски контрол и строителство” в общинска администрация Кърджали за реда за отстраняване на щетите и начина на възстановяване на засегнатите обекти.


 Прочитания: 1461 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign