Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тодор Каракашев е тазгодишният носител на Националната награда „Петя Караколева”

 10 Декември 2014

Писателят Тодор Каракашев е тазгодишният носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”. Призът му бе връчен за книгата с приказки „Защо слоновете имат дълги хоботи”, издадена през 2013 г. Победителят в конкурса за детска книжка бе обявен на 21 октомври – Деня на Кърджали. Жури с председател Петър Анастасов и членове Благовеста Касабова, Банко Банков, Елица Мавродинова и Иванко Маринов избра най-достойната за отличието книга „Защо слоновете имат дълги хоботи“ от Тодор Каракашев.
Лауреатът получи статуетката, дело на кърджалийския творец Емил Пенчев, на тържествена церемония в Дома на културата.„ За десета поредна година община Кърджали съвместно със Съюза на българските писатели връчва тази награда за детска литература. По този начин даваме добър знак, че умеем да поддържаме традициите”, каза зам. кметът Елисавета Кехайова и подчерта, че участниците са много повече, 36 автори са участвали в конкурса през годините. Кехайова пожела много вдъхновение и творчески успехи на Тодор Каракашев и му благодари от името на кмета инж. Хасан Азис за участието в конкурса.
„Щастлив съм от наградата, тя ми дава усещането за духовна връзка между моите скромни текстове и книгите на Петя Караколева. Петя е уникална авторка, тя успява да събере фантазия и реалност в една магическа действителност. Тя е най-образната и метафорична писателка за деца, която „рисува“ творбите си с фантастични боички”, сподели писателят Тодор Каракашев.
През 2014 г. се навършват 70 години от рождението на Петя Караколева и 10 години от учредяването на награда на името на талантливата кърджалийка. Организатори на събитието по връчване на наградата са СБП, община Кърджали и Народно читалище „Обединение 1913”. Лауреати на Националната награда „Петя Караколева” досега са били Кирил Назъров, Севда Севан, Панчо Панчев, Атанас Звездинов, Николай Милчев, Весела Фламбурари, Анелия Янковска-Сенгалевич, Румяна Капинчева, Мая Дългъчева.
Tодор Каракашев е роден в Пазарджик. Член е на Съюза на българските писатели и IBBY (Международен съвет за детска книга) – българска секция. Автор е на седем книги за деца и две литературоведчески: „На лист от тетрадка”, „Приказки за мушмороци”, „Необикновено обикновена история или бивали небивалици за това и онова”, „Осъден на помилване” – за творчеството на Михаил Булгаков „Който знае, да мълчи” , „Нови приказки за мушмороци”, „Страници за Стоян Дринов и Йордан Стубел”, „Необыкновенно обыкновенная история”, „Защо слоновете имат дълги хоботи“, „Дядо на въртележката”. Негови творби са превеждани на гръцки, сърбо-хърватски и руски.

Още снимки
 Прочитания: 1701 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign