Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Златноелечко пое на път към читателите

 12 Декември 2014

Електронната книга „Новите приключение на Златноелечко”, с 12 илюстровани приказки вече е достъпна за малки и големи в интернет пространството. Тя е плод на съвместната работа на Регионална библиотека “Никола Йонков Вапцаров” – Кърджали и СОУ “Владимир Димитров – Майстора”.
В продължение на два месеца повече от 70 деца от училището по приложни и изящни изкуства рисуваха вдъхновени от героите създадени от талантливата кърджалийска детска писателтелка Маргарита Павлова. На 11 декември се проведе и първата среща на авторката със създателите на техните визуални образи – малките художници от СОУ “Владимир Димитров – Майстора”. С голямо нетърпение и вълнение децата очакваха първата презентация на електронната книга. Те приеха с голямо въодушевление и вълнение книгата. Разгледаха сайта на Златноелечко и се радваха на рисунките си.
„Щастлива съм, че децата нарисуваха изключително красиви илюстрации. И съм изключително доволна, че децата са усетили двора на Златноелечко такъв, какъвто съм го описала и съм искала да предам. Аз също съм възпитаник на това училище и моето желание беше чрез този проект да бъде показана дарбата и таланта на децата. Защото, ако за един талант само ние знаем той може да се погуби, а чрез тази електронна книга таланта им ще може да бъде видян от много повече хора”- сподели авторката.
Комисия определи рисунките поместени в книгата. На предната корицата на книгата е рисунката на Мария-Магдалена Делчева, а на задната на Вяра Ташева..
Директорът на СОУ “Владимир Димитров – Майстора „ Ангел Спасов също изрази своята благодарност към авторката Маргарита Павлова, а и към своите възпитаници, станали съавтори на книгата. ”Изключително съм доволен от нашето партньорство. Децата от трети, четвърти, пети и шести клас бяха поставени в една нова ситуация – те бяха художници в творчеството на един кърджалийски автор. Децата направиха чудесни илюстрации и изпитаха удоволствието да бъдат в пряк досег с един автор, който беше с тях в началото и по време на работа по изработването на рисунките, и днес сме щастливи да отбележим финала на това наше съвместно творчество, което става факт в навечерието на светлите Коледни празници, което ще бъде един чудесен коледен подарък за всеки от нас и най-вече за децата.”
В края на срещата всеки млад художник получи удостоверение за участие в проекта и флаш- памет с Е-книгата. Впечатлена от изключително красивите рисунки авторката им поради и предишната си книга „Приключенията на Златноелечко II”.
Още снимки
 Прочитания: 1312 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign