Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Расим Муса е новият омбудсман на Кърджали

 15 Декември 2014

С 29 гласа “за” днес Общински съвет Кърджали избра Расим Муса за омбудсман на община Кърджали. Точката за избор на обществен посредник влезе допълнително в дневния ред на заседанието.
Припомняме, че трима кандидати достигнаха на финалния етап за избор на обществен посредник. При оценките на временната комисия Расим Муса получи 67 точки. На втора позиция с по 51 застанаха Пейчо Пашов и Мюмюн Рамадан. По-късно Пашов се отказа като посочи лични мотиви. Мандатът на омбудсмана е за 4 години. Той ще получава 150 на сто от средната брутна работна заплата на служител в Общинската администрация, както и допълнително възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.
Новият обществен посредник, втори по ред в историята на институцията в Кърджали, бе избран днес с гласовете на общинските съветници от ДПС и БСП. Деветимата от групата общински съветници от ГЕРБ се въздържаха. Вота от страна на ГЕРБ бе обяснен от общинският съветник Огнян Иванов.
„Нямаме нищо против личностите на двамата кандидати за поста на обществен посредник, но ще се въздържим от гласуваме.”, заяви той. Според общинските съветници от ГЕРБ в момента институцията „Омбудсман" не е изпълнена със съдържание, не е и задължителна като структура в общината. „Не е за подценяване и финансовата тежест, която институцията налага на бюджета и която е в размер на 50-70 000 лева годишно.", заяви още Огнян Иванов от ГЕРБ.
От БСП подкрепиха Расим Муса. Според лидера на левицата Георги Кючуков, институцията трябва да съществува, „особено в едно гражданско общество".
„Ще търся преки контакти с общинската администрация и диалог с институциите при разрешаване на проблемите на гражданите", заяви преди избора от трибуната на Общинския съвет Расим Муса. Другият кандидат за поста Мюмюн Рамадан не се яви по време на редовната сесия на местния парламент, въпреки отправената покана към него.
След избора новият обществен посредник на община Кърджали положи клетва. Към общинските съветници се обърна и Хакив Емин заемащ длъжността „омбудсман” в периода септември 2008-декември 2014 година.


 Прочитания: 1929 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign