Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Медийна делегация от Кърджали посети община Османгази, Бурса

 15 Декември 2014

Кметът инж. Хасан Азис и група журналисти от регионални и национални медии посетиха побратимената на Кърджали турска община Османгази, в рамките на тримилионната община Бурса. Подобна визита се осъществява за първи път и тя бе по покана на кмета Мустафа Дюндар.
„Повече от половината от населението на Бурса са изселници от Балканите, тук живеят и много хора от България. Нашето желание е да продължим започнатото сътрудничеството с община Кърджали и докато този диалог на приятелство съществува, ще се развиват икономическите и културни отношения”, сподели по време на официалната вечеря кметът на Османгази Мустафа Дюндар.
„Двете общини имат подписан договор за побратимяване от 2008 г., работим много добре и вече сме реализирали няколко инициативи, сред които общото честване на Деня ашуре в Кърджали, взаимни пътувания и летуване на деца от двата града”, припомни кметът инж. Хасан Азис.
Двамата градоначалници изразиха готовност сътрудничеството да се задълбочи и в сферата на икономиката, културата, туризма и спорта.
„Силно сме впечатлени от изградения приют за бездомни кучета и котки, който е най-големият не само в Турция, но и в Европа, разположен на 114 дка с над 20 сгради. Желаем да се възползваме от този добър опит и вече разговаряхме с г-н Дюндар техни специалисти да ни съдействат при проектирането на подобен приют в Кърджали, една инициатива, която се надяваме да стартира още в първите месеци на 2015”, коментира кметът инж. Азис.
Кърджалийската делегация бе впечатлена от мащабните проекти, които побратимената турска община реализира със собствени средства. Сред тях са закрит пазар с подземен триетажен паркинг на стойност 13 млн.лири, стадион с олимпийски размери, ученически комплекс с общежитие и модерна спортна база, атракционен парк с изкуствено езеро за каране на водни ски.
„Имаме много инвестиции, основната ни цел е остаряващият град да бъде обновен. Готов е проект за район от 42 ха, който ще бъде реализиран със средства от общината и държавата”, обясни Дюндар. Според него тази дейност ще продължи поетапно и ще реши проблема с незаконното строителство. Освен строителството на новите жилищни и обществени сгради, общината заделя средства и за запазване на тези с архитектурно–историческа стойност, като ги реставрира.
В следващите години в Османгази предстои изграждане на музей по подобие на Плевенската панорама. Експозицията ще пресъздава събития, свързани с историческото минало на Бурса.
Програмата на кърджалийската група бе изключително наситена. Тя започна със среща с ръководството на най–голямата изселническа организация „Балгьоч”. Нейният председател доц. д-р Юксел Йозкан и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис се обединиха около мнението, че българските изселници са мост между България и Турция. Те заявиха, че както правителствата на страните, така и неправителствените организации са отговорни за запазване мира на Балканите и за развиване на приятелските контакти между народите в тази част на Европа.
Повече от два часа продължи емоционалната среща с изселници от Дружество „Бенковски” в един от кварталите на града, на която се отзоваха над 100 души, научили за посещението на кърджалийци. Представителите на медиите и кметът г-н Азис участваха в откриването на мост в друг квартал на Османгази, населен предимно с хора от Крумовградско, в обиколката бе включено и посещение на машиностроителна фирма за производство на трамваи „Дурмазлар”, основана от родопчанин от Ардинско.
В рамките на визитата домакините представиха дейността на общинска администрация, както и обслужването на гражданите „на едно гише” в Информационния център.
Бяха посетени и две от най-големите медийни групи ”Олай тв медия” и „Медия S”, чийто собственик е също от България.
Кърджалийци разгледаха старинна баня превърната в модерен културен център с изложбени, конферентни и концертни зали, присъстваха на спектакъл, пресъздаващ ритуален танц на дервиши.
Община Османгази е най–голямата от четирите общини на Бурса. В нея живеят близо 850 хиляди души, от тях няколкостотин хиляди са изселници от Балканите и България. Общинският бюджет за 2015 г. е 390 млн. лири, от тях 10 % или 40 милиона са за чистотата.
Общината развива силна социална дейност, заделя сериозни средства за изграждане и поддържане на пътната нфраструктура.

Още снимки
 Прочитания: 1559 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign