Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Почетохме 170 години от рождението на Капитан Петко Войвода

 18 Декември 2014

Венци и цветя пред паметника на Капитан Петко Войвода по повод 170 години от рождението на националния герой на България и Тракия поднесоха днес областният управител Илия Илиев, ученици от ПГЕЕ, която носи името на Войводата, ръководството и членове на Тракийското дружество в Кърджали, граждани и гости на града. Слово по повод годишнината поднесе председателят на читалище „Тракия 2009”, историкът Йордан Митев.
„Днес ние отдаваме почит към този велик българин, без когото нашата история би била бедна, би била безсилна, за да видим тази сила и слава. Те са в българската история, защото името на Капитан Петко Войвода е достойно да стои в тази история. Има много национални герои в нашата родина, има много войводи и светли синове, но името на Капитан Петко Войвода иде дълбоко от Тракия…”, каза в словото си Йордан Митев.
През тази юбилейна година почти всички събори и тържества, проведени от тракийските дружества навсякъде в страната преминаха под знака на годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода. Животът и делото на този велик българин, сочени за пример не само в България, а и по света са възпети в многобройните народни песни за него. Името на героя носят много наши улици, граничен пункт, връх в Антарктида. Паметниците му- над 20 се издигат в страната, в Рим и в Киев. Като вдъхновяващ пример за родолюбие той продължава да живее в народната памет.
Седмица преди 18 декември РС на тракийските дружества в Кърджали организира в Дома на културата голям концерт по повод 170 години от рождението на Капитан Петко войвода.

Още снимки
 Прочитания: 1514 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign