Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Алпер Акташ: Кърджали има много голям икономически потенциал

 19 Декември 2014

На първо официално посещение в Кърджали бе Генералният консул на Р Турция в Пловдив Алпер Акташ.”Всяко гостуване на г-н Алпер тук е свързано с разширяване възможностите за инвестиции в Кърджали.Този въпрос беше акцент и днес по време на нашия разговор”, съобщи кметът инж. Хасан Азис на пресконференция. Градоначалникът на Кърджали подчерта, че е заявено общото желание за активизиране на културния обмен, работа с младите хора, сътрудничеството в сферата на образованието. Специално внимание е обърнато на увеличаване на туристопотока между двете страни.
„Кърджали е на стратегически важно място. Дори и човек, който не е запознат с града, отваряйки картата, ще го разбере. България като член на ЕС има възможност да се възползва от големите пазари на общността.Ако ние успеем да привлечем инвеститори тук, то след тях ще дойде и работната ръка”, коментира генералният консул Алпер Акташ.По този повод той отново повдигна проблема с облекчаване на визовия режим."Ако се улесни издаването на визи, в събота и неделя, много турски туристи могат да посещават вашия регион”, подчерта дипломатът.
„Нашата инвестиционна политика е амбициозна и бърза, а турският частен сектор е готов да инвестира и развива бизнес в България. Големите инвестиции се правят на места, където има голям потенциал, аз лично смятам, че Кърджали има много голям потенциал. Отчитайки намеренията на кмета на Кърджали за привличане на повече инвестиции, вярвам че можем да реализираме заедно много добри проекти”, увери Акташ. В тази връзка той анонсира идеята за изграждане на голям търговски център с кино в Кърджали. Алпер Акташ оцени високо представените идейни 4-5 проекта за мол - ове, изработени до момента от екипа на кърджалийския кмет и се ангажира да направи необходимата презентация и реклама в Турция като покани бизнеса да инвестира в Кърджали.Според него това може да се случи в кратки срокове.„Един търговски център означава по-добър статут за града”, отбеляза инж.Азис и допълни, че подобна придобивка ще привлече в Кърджали през почивните дни много хора не само от съседните общини, но от Хасково и Смолян, даже от Гърция. Градоначалникът посочи, че има свободни общински терени, върху които може да се реализира един шопинг център с кино.
В потвърждение на желанието за по–бързото предвижване на всички проекти Акташ заяви, че неслучайно в Кърджали е придружаван от търговското аташе на консулството. Алпер Акташ съобщи, че театрална постановка от Истанбул ще гостува на 10 януари 2015 г. в Кърджали. Предстои побратимяване на Кърджали с Одрин.„От турска страна направихме всичко необходимо за това и с удоволствие искам да кажа, че Кърджали има още една побратимена община в Турция”, заяви Акташ. Общината в Одрин вече е получила разрешение от Министерството на външните работи, двете общини трябва да уточнят датата и мястото за подписване на договора за сътрудничество.
В края на срещата дипломатът и градоначалникът си размениха подаръци. Инж. Азис подари на госта пано с ахат от Родопите, а генералният консул- сервиз за кафе. Журналистите пък бяха поканени да гостуват в консулството в Пловдив.По време на първото си официално посещение в Кърджали Генералният консул на Р Турция в Пловдив Алпер Акташ заедно с кмета инж. Хасан Азис присъстваха на обедния намаз в централната джамия. Програмата включваше също посещения във фирмите „Шахинлер” и „Теклас”, които са пример на добри примери за турски инвестиции в област Кърджали.

Още снимки
 Прочитания: 1512 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign