Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Деца от Миладиново приготвиха трапеза за Бъдни вечер и коледуваха

 23 Декември 2014

Членовете на Ателие ”Искри край огнището” и Клубовете „Сръчни ръце” и „Млад кулинар и лечител” в ОУ ”Христо Ботев” в с. Миладиново подготвиха Коледен спектакъл, който включваше възстановка на празника Бъдни вечер и обичаите Коледуване и Сурвакане.
Предварително бяха проучени християнските традиции и обичаи. Участниците представиха битовия интериор, ястия, облекла, ритуали, песни, танци на българската традиционна празнично-обредна система. Използвани бяха и най –модерни средства -мултимедийни презентации.Децата с интерес разкриха сходствата в традициите на отделните етноси и с удоволствие се потопиха в празничната атмосфера на Коледните и новогодишни християнски празници и обичаи. Приготвиха коледни ястия, кичеха сурвачки, правиха празнични подаръци и сувенири, научиха коледни песни и наричания. Публиката по достойнство оцени търсенията и артистичното присъствие на учениците. Децата имаха заразителния пример на своите ръководители – Елена Топалова в ролята на старата стопанка, Невин Камбер и Петя Семерджиева – снахите в семейството.
Училищният стол се превърна в театрална сцена. Празникът завърши с пъстро хоро на малките актьори, а коледари наричаха за здраве и късмет.
Гости на тържеството бяха родители и близки на учениците от Миладиново, Сестринско и Кокиче. Участниците бяха приветствани от Елена Димитрова от РИО на МОН и Вилдан Сафер от Областна администрация, директорът на училището Байрам Юсеин и председателят Училищното настоятелство също поздравиха учениците.
Коледният спектакъл е част от дейностите по проектите „Нашето бъдеще е в нашите ръце” и „Искам, знам и мога” в ОУ”Христо Ботев” с. Миладиново към Центъра за образователна интеграция на деца и младежи от етническите малцинства. Преди месец учениците подготвиха възстановка на мюсюлманския празник Курбан байрам.По програмата ще бъдат представени и традициите, свързани с пролетните празници.
Още снимки
 Прочитания: 1532 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign