Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

В Кърджали тържествено чества Освобождението на България

 03 Март 2015


Стотици кърджалийци се включиха в общоградското тържество по случай 137-години от Освобождението на България. Празникът на 3 март започна с поднасяне на цветя пред Паметника на руския войн, след което по централния булевард „България” премина ученическото шествие. По традиция то бе водено от ботевските гвардейци и духовия оркестър. След дълги години отново прозвучаха фанфари, а те бяха в ръцете на представителен състав от възпитанички на ГПЧЕ „Христо Ботев”.
Тържествената част започна с отдаване на почит към подвига на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата.
С минута мълчание присъстващите почетоха саможертвата на хилядите герои. В знак на признателност пред всички, отдали живота си за свободата и обединението на родината, на Паметника на освободителите в Градската градина бяха поднесени венци и цветя от народните представители от региона, от политически партии, държавни и културни институции, патриотични организации и учебни заведения.
„ 137 години ни делят от деня, в който е подписан Санстефанския мирен договор, с който се слага началото на Третата българска държава и се отваря пътят на България към съвременното европейско развитие”. С тези думи започна словото си кметът инж.Хасан Азис. В него той посочи, че няма нищо случайно в живота и че различните случки и събития са свързани логично. Такава препратка бе направена и към датата 19 февруари.
„Не е случайно, че по стар стил договорът се подписва на 19 февруари 1878 година, датата, която всяка година ни събира пред многобройните паметници на Васил Левски, за да положим своето цвете на възхищение, на мъка и признателност пред делото на Апостола. За това днес, със сигурност и на висок глас можем да заявим, че няма напразна саможертва, когато тя е за Отечеството. За нас, гражданите на България 3-ти март е отправна точка на едно ново начало, на крачката, с която се връщаме в Европа и се полагат основите на една нова политическа система и устройство на държавата. Градежът не би бил възможен без здравите основи положени от дедите ни.
Свободата е отгледана в монашеската килия на Паисий, преминава през черното, но славно бесило на Левски, през песните на Ботев и куршума на Вола, през хвърковатата чета на Бенковски. Никога няма да престанем да се връщаме назад, защото знаем, че който забравя миналото си е обречен да няма бъдеще.”, каза още в словото си градоначалникът.
Гости на празника бяха народните представители Цвета Караянчева, Мустафа Ахмед, зам.-министърът на финансите Фейзи Бекир, областният управител Илия Илиев, председателят на ОбС Раиф Мустафа, общественият посредник на Кърджали Расим Муса, директорът на ОД на МВР Венцислав Момчилов, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районният мюфтия Бейхан Мехмед.
Празникът завърши с богата музикално-танцова програма, представена от художествените колективи на Дома на културата, а хорото поведе инж. Хасан Азис.

Още снимки
 Прочитания: 1582 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign