Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Кметът: До края на съботния ден животът в община Кърджали влиза в нормален ритъм

 13 Март 2015

Към днешна дата главните пътища на територията на община Кърджали са отворени и няма населени места без достъп до тях. Това каза днес на пресконференция кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той допълни, че тази ситуация по отношение на пътищата е от два дни. По думите му до края на утрешния ден община Кърджали ще влезе в нормалния ритъм на живот – разчистени пътища, електрозахранване и водоподаване.
Въпреки усложнената от снежното бедствие обстановка, община Кърджали не обяви бедствено положение. „Решихме, че в рамките на два-три дни можем да се справим със ситуацията, както и стана. С наличната техника и допълнителната, която успяхме да ангажираме, и задействайки плана за бедствия, успяхме да решим въпроса с достъпа до населените места. Не допуснахме да има застрашен човешки живот”, коментира градоначалникът.
По думите му, сега пред ръководството на общината стои предизвикателството за справяне с последствията от снеготопенето и предизвиканите от него свлачища и срутища. Ще бъде направен отново оглед на всички водоеми на територията на общината, ще се следят нивата на реките и констатиране на пораженията от топенето на снега върху инфраструктурата, каза инж. Азис. По думите му ще започнат нови свлачищни процеси, които и в момента се наблюдават. Вчера градоначалникът е бил в района на Сипей, където се е появило ново активиране на свлачищните процеси. Подобни се наблюдавали и в кв. Веселчане и в посока на село Пенево. В една от къщите в село Сипей се били появили нови пукнатини. Пътят отново има пропадане в рамките на 40-50 см. Ще се търси възможност да се направи нов дренаж, който да изведе подпочвените води и ограничаване на свлачищните процеси.
По думите на кмета проектът за кандидатстване пред Междуведомствената комисия за укрепване на свлачищата е готов, след като вече е била изпратена изискваната информационна форма. Той обаче вероятно ще претърпи промени, защото зоната на свлачищните процеси се разширява.
„Що се отнася за отпускане на финансова помощ от фонд „Солидарност”, в момента се набират данни за разрешена инфраструктура. После тези данни трябвало да се укропнят с други подобни от районите на Хасково и Смолян, за да може да се събере окрупнена сума от 80 милиона лева и се изпълни условието за райониране на фонд „Солидарност” за кандидатстване”, каза още кметът инж. Хасан Азис.


 Прочитания: 1406 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign