Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Ден на отворените врати в Дневен център за деца и възрастни „Надежда” в Кърджали

 13 Март 2015

Ден на отворените врати се проведе днес в Дневен център за деца и възрастни „Надежда” в Кърджали по повод Световният ден на социална работа. Всеки гражданин, посетил социалните заведения, имаше възможност да се запознае лично с работата на социалните работници и предлаганите на потребителите услуги.
„Основна цел на работата в двата центъра е да подпомогне цялостното развитие, социалната адаптация и интеграция на децата и възрастните със специфични потребности чрез корекционно конпенсаторно, възпитателна и рехабилитационна дейност”, каза Тюркян Шукри, директор на двата центъра. Тя допълни, че двете социални заведения са с капацитет от по 30 души и предлагат комплекс от услуги за деца и лица над 18 години с тежки увреждания. Потребителите са разпределени в групи, като всяка група разполага със съвременно обзаведена самостоятелна зала за обучение и хранене, спално помещение, санитарни помещения, приемна за деца и приемна за възрастни. Разполагат и със зали за рехабилитация и индивидуална работа на отделните специалисти, както и медицински кабинет. За потребителите се грижи мултидисциплинарен екип, който се състои от педагози, трудотерапевти, рехабилитатори, психолог, логопед, медицински сестри и социални работници. Грижата в центровете е целодневна, което е голяма отмяна за родителите на децата. „Мога да кажа, че спечелихме доверието на родителите и децата вече престояват почти по 8 часа при нас”, обясни Тюркян Шукри. В зависимост от потребностите на всяко едно дете или възрастен се предлагат различни видове терапии, като рехабилитационна, психологична терапия, занимателна трудотерапия под формата на игри и логопедична помощ.
Център „Надежда” за деца с увреждания е създаден през 2008г. по проект „Стъпка по стъпка” по програма ФАР. Дневният център за възрастни хора с увреждания е изграден по Оперативна програма „Регионално развитие” и отвори врати през 2011 година. И двете услуги се финансират като делегирана от държавата дейност. Те се намират в кв.”Студен кладенец”, ул. "Детелина" номер 8.


Още снимки
 Прочитания: 1623 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign