Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Калин Терзийски:Има надежда за надмогване на наркотичната зависимост!

 25 Март 2015


Общински съвет по наркотични вещества и Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" - Кърджали организираха среща - разговор с писателя - психиатър Калин Терзийски, носител на Европейската награда за литература за 2011г. за сборника "Има ли кой да Ви обича". Проявата премина при много голям интерес под надслов "Има надежда за надмогване на наркотичната зависимост!" Срещата бе открита от Сезгин Бекир, председател на Общински съвет по наркотични вещества при община Кърджали.
Писателя Калин Терзийски, който завършвайки медицина работи, като психиатър в една от най-големите болници „Свети Иван Рилски” в Курило, но е силно привлечен от писането и успоредно с това започва да пише за вестници и за списанията „SAX“, „Егоист“, „Клуб М“, „Ева“, „Едно“, „Night life“. Не след дълго време напуска лекарската професия и започва активната си писателска дейност. Работи и като сценарист на телевизионни и радио предавания – „Хъшове”, „Каналето”, „Пълна лудница” и др. Едни от най-известните му романи са „Алкохол”, „Лудост”, „Любовта на 45-годишния мъж“, има написани и редица сборници, разкази и стихосбирки.
Срещата с Калин Терзийски е част от поредните инициативи на Общински съвет по наркотични вещества – Кърджали, който реализира политиката на Община Кърджали за борба с наркоманиите и се стреми да разработва и прилага добри практики в превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества, за да се повиши осведомеността, да промотира здравно образование и да подпомогне информиран избор на поведение.
Пред препълнената зала на Бизнесинкубатора в Кърджали Калин Терзийски разказа как преди няколко години избира да е жив и с неистова воля се изтегля за косата от самото дъно на алкохолизма и наркотиците. С шокираща прямота той представи собствените си лутания, болка и усилия, за да преодолее всички трудности в живота и се отдаде на единственото си днес занимание –писането. Писателят сподели, че много млади хора, които му се обаждат, са разпознали себе си в героите от неговите книги. Според Терзийски във всички времена има немалка група хора, които остават самотни с една блестяща мечта – свободата и изкуството, но всеки трябва да намери пътят към тях. Авторът подчерта, че България е интересна страна с много устойчив народ, но и изключително недоволен от всичко. „Унизително е, че живеем зле, защото нямаме самочувствие и се самообвиняваме. Може и да живееш зле, но когато нямаш цел, смисъл в живата, дух, радост от себе си – животът не е хубав. Гледаме нещата да минат горе-долу и да платим с достойнството си. Губим непрекъснато, за да спасим относителното си благоденствие. Обществото трябва да има воля да издига силни хора. За да се задвижва колелото, трябва да има винаги хора, които дават себе си за пример и другите тръгват след него”, сподели писателят, който отговори и на много въпроси на младите хора. В срещата участваха ученици от кърджалийските училища, учители, педагогически съветници, специалисти от РБ ”Н.Вапцаров” , експерти от РЗИ, социални работници, читатели, журналисти.Още снимки
 Прочитания: 1323 пъти


2018-2023 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign