Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Тръгна подписка до държавните институции за отпускане на средства за щетите от свлачищата

 01 Април 2015

Днес кметът на Кърджали инж. Хасан Азис даде нарочна пътуваща пресконференция, условно наречена „по следите на свлачищата” в общината. Градоначалникът и журналисти бяха на терен в три от най-засегнати села - това са Сипей, Невестино и Енчец.
Пътуващата пресконференция става след като междуведомствената комисия отпусна 440 000 лева за едно от свлачищата в Кърджали – това в кв. |Вескелчане, както и други суми за разходите, направени по време на бедствието през март. Градоначалникът изрази неудовлетворението си от реакцията на отговорните държавни институции, от които зависи отпускането на средства.
Най-сериозно е положението в село Сипей, където 6 къщи са разрушени, а още 20 са силно напукани от свличащите се земни маси.
В село Невестино има 4 свлачища с 3 почти разрушени къщи. Пропадането там е близо колкото един човешки бой и нагоре.
В Енчец свлачището е засегнало 14 къщи, като 4 от тях вече са негодни за обитаване.
Стана ясно, че снощи кметът инж. Хасан Азис се е срещнал с жителите на село Сипей. Хората вече са стартирали и подписка с над 450 подписа, в която настояват за спешна намеса от страна на държавата по отношение на предприемането на спешни мерки за спирането на свлачището и финансиране на дейностите. Жителите на Сипей обявиха днес и решението си, че ако това не стане и помощ не бъде отпусната до сряда идната седмица те са готови на протестни действия, включително и под прозорците на Министерски съвет.
Ако не бъдат отпуснати средства за стабилизиране на слачищните райони, подобни подписки като тази в село Сипей ще бъдат организирани и в другите засегнати райони, а после и в цялата област, съобщи още кметът инж. Хасан Азис.
Утре кметът на Кърджали инж. Хасан азис заедно с кметовете на селата Сипей, Енчец и Невестино заминават за София, където ще търсят срещи с председателите на парламентарните групите и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. От тях ще търсят съдействие за намирането на средства за пострадалите от свлачищата села. Такива срещи ще бъдат търсени и с президента Росен Плевнелиев и премиера бойко Борисов.Още снимки
 Прочитания: 1443 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign