Панорамен изглед на Кърджали


Начало Новини

Предложиха актуализация в бюджета на страната заради свлачищата в община Кърджали

 03 Април 2015

Декларация във връзка със ситуацията в Родопите и свлачищата направи днес от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той заяви, че ако е необходимо ДПС ще подкрепи и актуализация на бюджета, с леко завишаване на бюджетния дефицит, за да се осигурят средствата, които да се инвестират в укрепването и овладяването на свлачищата. Така председателят на ДПС Лютви Местан изпълни поетия ангажимент по време на вчерашната среща с кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис и кметовете на Сипей – Сейхан Апти, Енчец – Юксел Бекир и Солище /в чийто състав е с.Невестино/ - Якуб Местан. Четиримата поискаха подкрепа от Местан за решаването на проблема със свлачищата в община Кърджали.
От парламентарната трибуна Лютви Местан подчерта, че тази зима природата е била особенно безжалостна към Родопите. От бедствието са засегнати инфраструктурата в целия родопски масив, разрушени са пътища, но особено трагично е положението в определени населеди места, по специално в Кърджалийска област, в които свлачищните процеси са на път да разрушат цели села.
Към днешния ден, общият брой на засегнатите къщи само в община Кърджали е 45, от които 4 са напълно разрушени, 6 са необитаеми, а 35 са потенциално опасни за обитаване. Ако не вземем по-трудното и по-скъпото решение, има огромен риск свлачищните процеси да продължат. Тези 45 къщи могат да станат 145, затова очакваме от вас предложението за решение, каза Лютви Местан.
Той отправи молба да не се предпочита по-лесното и по-евтино решение да се осигурят жилища на тези хора, например в град Кърджали, вместо да се инвестира в овладяването на свлачищните процеси, което е по-скъпият вариант.
Нямаме право пред лицето на трагедията, причинена от природното бедствие, да се делим на управляващи и опозиция. Длъжни сме да бъдем солидарни, коментира още Местан.
Ние наистина не трябва да правим политически изказвания, а да се обединим заради това, че трябва се помогне на хората, каза от парламентарната трибуна Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя направи изявление след председателя на ДПС Лютви Местан.
Това, което можем да направим, е да се извършат сериозни проучвания и да се види дали има смисъл да се вкарват толкова много средства в едно свлачище, коментира Караянчева. Като вариант тя предложи да се отчуждят терени, държавни, или общински и да се даде възможност на хората да си направят жилища. Караянчева апелира към колегите си да бъдат много прецизни в преценката си и внимателни към човешките съдби.
Няма никаква преднамереност, разделяне на опозиция и управляващи тогава, когато трябва да се решат проблемите на засегнатите от бедствията райони. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова, във връзка с декларацията на ДПС относно ситуацията в Родопите и свлачищата.
Министър Бъчварова увери, че много сериозно се следят тези процеси.


 Прочитания: 1281 пъти


2018-2024 © Община Кърджали, Всички права запазени.Webdesign